Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

Pretraga simptoma » Koža

 
Šta uzrokuje ovu infekciju?
Uzročnik je Molluscum contagiosum virus (MCV).
 
 
Koliko dugo traje inkubacija?
Inkubacija iznosi od 3 do 7 nedjelja.
 
Kako se infekcija prenosi?
Način prenošenja infekcije nije poznat. Infekcija kod odraslih se smatra polno prenosivom.
 
Da li se infekcija može javiti kod djece?
Može. Postoje klinička tri tipa infekcije:
  1. javlja se kod djece (lokalizovan je na licu, trupu i ekstremitetima)
  2. sreće se kod odraslih i predstavlja polno oboljenje (promjene se nalaze na mjestu kontakta – stomak, butine, polni organi)
  3. kod imunosuprimiranih osoba (AIDS, likečenje kortikosteroidima) – ovaj oblik često je atipičan, progresivnog toka i otporan na terapiju
Kako se promjene na koži manifestuju?
Karakteristične promjene su kupolaste u vidu ispupčenja (translucidne papule), velike 2-6 mm, boje normalne kože i udubljenog centra. Po pritisku na taj udubljeni (umbilikovani) centar može se istisnutizrnasta tvorevina. Promjene su obično grupisane, a broj u nekim slučajevima može dostići i nekoliko stotina.
 
Da li te promjene mogu spontano da se povuku?
Kod imunokompetentnih osoba, kod kojih nije narušen opšti imunitet, promjene se povlače u roku od 6-8 mjeseci, a rjeđe mogu perzistirati godinama.
 
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnog izgleda, a zaleđivanje tečnim azotom pojačava karakterističnu umbilikaciju (centralno udubljenje) papule.
 
Kako se liječi ova infekcija?
Iako se oboljenje spontano povlači, terapija se preporučuje jer je infekcija zarazna, zbog mogućnosti prenosa infekcije na osobe u okolini.
Liječenje podrazumijeva krioterapiju tečnim azotom. Ukoliko promjena ne iščezne, postupak je neophodno ponoviti za 7 dana.