Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MIOZITIS (MYOSITIS)

Pretraga simptoma » Leđa i kralježnica

Kakvo je to oboljenje?
Mišićni reumatizam, koji karakterišu promjene vezivnog tkiva izmeću mišićnih vlakana (miofibrila), koji se lako širi na mišićne fascije (Myofibrositis), tetive i aponeuroze (Myositis ossificans).
 
Šta je myofribrositis?
Myofibrositis predstavlja sindrom bola i mišićne ukočenosti. Oboljeli mišići su manje elastični, postaju kruti, pojačanog su tonusa, što se može elektromiografski potvrditi. U njoma se palpacijom (opipavanjem) mogu pronaći bolna mjesta ograničena na jedan manji dio ili mišić u cjelini. Myofibrositis primaria je reumatično oboljenje koje se javlja u uslovima vlage, hladnoće i fizičkog rada. Mišićni bolovi kod mladih osoba obično brzo prolaze, spontano ili uz primjenu analgetika, masaža i zagrijavanja. Kod starijih se bolna jutarnja ukočenost tokom dana ublažava, ali se zbog zamora uveče ponovo pojača. Međutim, ovom oboljenju ne prija ni mišićna neaktivnost. Bolesnici se žale na zamor, bol mišića, teže se kreću, potkožno tkivo je otečeno. Savjetuje se odmor uz umjerene fizičke aktivnosti i vježbe.
 
Važno je napomenuti da zbog nedostatka specifičnih patoloških podataka, kliničkih simptoma, znakova bolesti i laboratorijskih pokazatelja, myofibrositis se može uzeti kao pokazatelj nekih drugih oboljenja.
 
Šta je myositis ossificans?
U pitanju je lokalizovano oboljenje mišića u kojem pod uticajem mišićne traume dolazi do kidanja mišićne aponeuroze (ovojnice) što omogućuje fibroblastima iz oštećene kosti da prodru u mišićno tkivo. Manje je progresivnog toka u odnosu na generalizovano rijetko oboljenje, dominantno genetski uslovljeno, u kojem dolazi do formiranja mnogobrojnih koštanih tumora u mišićima. Počinje dosta rano, od 5-og mjeseca života ili kasnije i ispoljava se bolnim otocima mišića, okoštavanjem mišića i nepokretnošću oboljele osobe. Bolest je često udružena sa kongenitalnim (urođenim defektima koštanog sistema). Javlja se u dva klinička oblika: Myositis ossificans circumscripta i Myositis ossificans progressiva (Morbus Munchmeyer).
 
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Dijagnoza mišićnog ili vanzglobnog reumatizma postavlja se na osnovu opisanih simptoma i znakova. Laboratorijske analize nisu odlučujuće, a laboratorijski nalaz je obično normalan. Vanzglobni reumatizam treba razlikovati (diferencijalno dijagnostički) od neuralgije, radikulalgija i neuropatija različite prirode.
 
Kako se liječi vanzglobni reumatizam?
U terapiji ovog oboljenja primjenjuju se analgetici i nesteroidni antireumatici, te glikokortikoidi.u perakutnom obliku humeroskapularnog (ramenolopatičnog) periartritisa primjenjuje se lokalno led. Samo u rijetkim slučajevima indikovano je hirurško liječenje.