Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GRIP – INFLUENCA

Pretraga simptoma » Uho, grlo, nos

Šta je grip?
To je akutna, vrlo zarazna bolest koja se karakteriše teškim poremećajem opšteg stanja, uz lakše tegobe gornjih disajnih puteva.
 
Koji su uzročnici gripa?
Uzročnici mogu biti dosta različiti, a najčešće su u pitanju virusi koji se sa čovjeka na čovjeka prenosi udisanjem infektivnih kapljica. Težinu gripa povećava često udružena bakterijska infekcija. Među najčešćim bakterijama su hemofilus influence, beta hemolitički streptokok grupe A, piogeni stafilokok.
 
Koliko traje inkubacija bolesti?
Inkubacija uglavnom traje od 18 do 48 sati.
 
Koji su sve simptomi prisutni kod gripa?
Bolest počinje naglo sa poremećajem opšteg stanja, groznicom, temperaturom (do 39 °C), glavoboljom, malaksalošću, neodređenim mišićnim bolovima. Na zahvaćenost disajnih organa govore simptomi kao što su grlobolja, slab kašalj i začepljen nos. Lice je zažareno, koža topla i suva, često postoji i konjuktivitis.
 
Koliko dugo grip traje?
Ukoliko se ne jave komplikacije, temperatura opada za 2-4 dana i bolest se postepeno povlači.
 
Kakve se komplikacije mogu javiti?
Pojava produktivnog kašlja je znak da je u pitanju grip sa udruženom bakterijskom infekcijom bronha, teška opstrukcija disajnih puteva, zapaljenje pluća. Lošu prognozu može imati primarna gripozna pneumonija (zapaljenje pluća). Ona obično počinje nedjelju dana poslije početka gripa, često poslije perioda prividnog smirenja bolesti. U ispljuvku se uočava čista krv.
 
Kako se postavlja dijagnoza gripa?
Dijagnoza se postavlja lako, na osnovu prisutnih simptoma, pogotovo u toku epidemije. Kada nema komplikacija dovoljno je samo primijeniti simptomatsku terapiju i tople napitke. Ako dođe do bakterijskih komplikacija neophodno je uključiti adekvatne antibiotike. U rijetkim slučajevima može doći do težih respiratornih komplikacija kada je neophodno bolničko liječenje.
 
Kako možemo prevenirati grip?
Prevencija se vrši vakcinacijom čija je uspješnost oko 60%, ali samo ako je antigeni sastav virusa utvrđen rano u početku epidemije.