Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PRIMARNA BILIJARNA CIROZA (HRONIČNI DESTRUKTIVNI NESUPURATIVNI HOLANGITIS)

Pretraga simptoma » Abdomen

Šta uzrokuje ovu bolest?
Etiologija bolesti je nepoznata, ali se smatra da je to autoimuna bolest.
 
Ko najčešće obolijeva?
Bolest zahvata obično žene srednjih godina (između 35 i 55), dok muškarci obolijevaju samo u 14% slučajeva.
 
Kako se bolest manifestuje?
U kliničkoj slici se mogu razlikovati dvije grupe simptoma, oni koji zavise od imunološkog procesa u jetri i one koje su posljedica intrahepatičke holestaze.
Najčešći simptom na koji se bolesnik žali jeste uporan svrab koji može prethoditi pojavi žutice po nekoliko mjeseci ili se pojaviti istovremeno sa žuticom. Postoji uvećana i tvrda jetra i umjereno uvećana slezina. Javlja se smekšavanje i deformacija kostiju (naročito kičmenog stuba, lopatice, rebara i falangi prstiju na ruci).
 
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, laboratorijskih i imunoloških pretraga. Može se uraditi i biopsija jetre.
 
Kakva je prognoza bolesti?
Prognoza je veoma različita. Kod nekih osoba bolest se razvija vrlo brzo, tako da se završava u roku od godinu dana, poslije pojave prvih kliničkih simptoma. Kod najvećeg broja bolesnika bolest traje oko 5-10 godina. Smatra se da je prognoza lošija ukoliko bolest protiče od početka sa intenzivnom žuticom.
 
Kako se bolest liječi?
Pošto uzrok bolesti nije poznat, ne postoji ni specijalno etiološko liječenje. Zbog autoimunog karaktera bolesti, preporučuje se imunosupresivna terapija.