Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

bolesti jezika

Pretraga simptoma » Glava i vrat

LINGUA NIGRA
 
Šta je lingua nigra?
Lingua – jezik, niger – crn; što u slobodnom prevodu znači – crn jezik?
 
Kod koga se javlja crn jezik?
Oboljenje se javlja kod pušača ili kod osoba koje su duže vrijeme koristile antibiotike.
 
Zbog čega dolazi do pojave crnog jezika?
Promjene nastaju zbog hiperplazije filiformnih papila jezika koje su uz to crne boje , što je posljedica prisustva pigmenta kojeg stvaraju članovi oralne flore.
 
Kako se liječi oboljenje?
Liječenje podrazumijeva uklanjanje faktora koji su doveli do pojave crnog jezika, prije svega prestanak pušenja. Jezik je neophodno čistiti četkicom za zube i zubnom pastom.
 
 
 
 
 
LINGUA GEOGRAPHICA
 
 
 
   Šta je lingua geographica?
   To je u stvari ''geografski jezik''. Naziv je dobio po tome što   podsjeća na geografsku mapu. Oboljenje je dosta često, posebno kod  djece. Promjene se javljaju na zadnjoj strani jezika gdje na zapaljenskoj  ili atrofičnoj površini nastaju bijele cirnarne figure koje podsjećaja na geografsku mapu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LINGUA SCROTALIS – LINGUA PLICATA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Predstavlja razvojni defekt s pojavom linearnih udubljenja, koja presjecaju gornju površinu jezika, čineći ga sličnim skrotumu. Viđa se često kod Downovog sindroma.
 
 
 
 
 
 
GLOSSODYNIA
 
Glosodiniju karkteriše bol jezika i parestezije, pri čemu se tegobe mogu proširiti na cijelu usnu duplju. Uzroci su brojni: anemija, dijabetes, kandidijaza, kontaktni dermatitis, menopauza. Glosodinija može da nastane i kao posljedica psihičkig faktora. Međutim tek kada se navedeni uzroci isključe može se pomisliti na psihogenu prirodu tegoba.
Terapija podrazumijeva liječenje osnovnog oboljenja.
 
 
 
 
 
HAIRY LEUKOPLAKIA
 
Promjene se javljaju na bočnim stranam ajezika u vidu bjeličastih strija. Nastaju uslijed infekcije Epstein - Barr virusom i HPV (humanim papiloma virusom), kod oboljelih od AIDS-a.