Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

AFTE

 

Te male ranice u ustima mogu da uzrokuju mnogo bola. Možete biti sigurni da će se za nedjelju-dvije vaša afta potpuno izliječiti, ali u međuvremenu mi Vam nudimo nekoliko savjeta da umrtvite bol i da se brže oslobodite afti:
 
 ZATVORITE RANU:
-         Proizvodi koji se mogu kupiti kao npr. Orabase formiraju dugotrajnu zaštitu oblogu preko rane tako da se ubrzava izlječenje i omogućava ublažavanje boli. Osušite aftu pomoću vate prije stavljanja ove paste.
-         Slatki korijen, poznat kao DGL takođe oblaže rane. On je dostupan u prodavnicama ''zdrave hrane''.
-         Biljni sok aloe vere takođe može donijeti olakšanje kada su afte u pitanju. Istisnite malo gela iz lista aloe. Osušite aftu pomoću vate, a zatim namažite ovim gelom. Možete to ponavljati više puta.
-         Otvorite kapsulu vitamina E i iscijedite malo ulja na aftu, nekoliko puta dnevno.
NEUTRALIŠITE RANU:
-         Izgrickajte tabletu antacida (lijek protiv želučane kiseline) ili je stavite na aftu i pustite da se otopi. Naime, bol afti izazvan je kiselinama i digestivnim enzimima koji nadgrizaju tkivo rane. Tablete antacida će neutralisati kiseline i mogu ubrzati izlječenje afti.
-         Možete upotrijebiti male količine magnezijumovog mlijeka za ispiranje usta ili ga stavljajte na aftu 3-4 puta na dan.
-        Možete držati mokru kesicu čaja (oko 5 min.) na aftu. Čaj ima bazni karakter i neutrališe kiseline koje afte čine bolnim, a sadrži i adstrigentne supstance koje takođe pomažu protiv bola.
POSTIGNITE OSJEĆAJ UTRNULOSTI:
-         Možete koristiti gel za probleme izbijanja zuba kod beba, jer oni daju osjećaj trnjenja.
-         Možete koristiti i pastile/septolete koje takođe ublažavaju bol.
 
BORITE SE SA BAKTERIJAMA:
-         Izmiješajte 1 supenu kašiku 6% vodonik peroksida u ½ čaše vode. Dodajte 1 kafenu kašiku sode bikarbone i 1 kafenu kašiku soli. Miješajte dok se ne rastvori. Isperite usta tim rastvorom, a zatim isperite. Vodonik peroksid je jako dezinfekciono sredstvo i korisno je zato što je afta otvorena rana i zbog toga je osjetljiva na infekciju. Soda bikarbona ima bazni karakter i neutrališe kiseline.
-         Da biste ubrzali izlječenje afti, možete stavljati 3 puta dnevno (najmanje sat vremena prije jela) tinkturu ljekovite biljke – kanadska žutika na aftu. Ova biljka ima blaga antibakterijska svojstva.
-         Možete staviti 1 kap antiseptičkog ulja australijskog čajavca na aftu.
-         Napravite čaj od nevena. Ova biljka se vijekovima koristi za liječenje manjih posjekotina, ispucale kože ili svraba, te ujeda insekata. Čajem od nevena ispirajte usta više puta na dan.
 
DODATNE MJERE:
-         Mnogi stručnjaci smatraju da amino kiselina – lizin može biti korisna u liječenju afti.
-         Ehinacea je ljekovita biljka koja jača imunitet. Uzimajte 200 mg ove biljke 2-3 puta dnevno čim primjetite početak nastanka afte. (VAŽNO UPOZORENJE: Ne uzimajte ehinaceu ukoliko imate autoimuno oboljenje poput lupusa ili neku progresivnu bolest poput multiple skleroze ili tuberkuloze!).
-         Vitamin C je takođe koristan za liječenje i obnavljanje sluzokože usne duplje.
-         Cink može da pomogne bržem izliječenju afti. Na prvi znak rane uzimajte do 25 mg cinka dnevno u obliku pastila, sve dok afte ne nestanu. (VAŽNO UPOZORENJE: Ne prekoračujte ovu dozu jer je višak cinka toksičan!).
PREVENCIJA AFTI:
-         Izbjegavajte namirnice koje aktiviraju afte. Potencijalni izazivači afti su: cijelo zrno pšenice, raž, ječam, ljuskare, ananas i jagode. Da biste otkrili koja od ovih namirnica kod Vas izaziva afte (ako uopšte ima takve među njima), izbacite ih sve iz svoje ishrane, zatim ih sve (jednu po jednu) polako vraćajte i pratite da li neka od njih uzrokuje Vaše afte. Koristite u Vašoj ishrani jogurt koji sadrži Lactobacillus acidophilus, to su dobre bakterije koje mogu pomoći u prevenciji nastanka afti. Za prevenciju uzimajte dnevno 3-4 supene kašike jogurta.
-         Potražite na etiketi Vaše paste za zube postoji li sastojak pod nazivom Natrijum - lauril – sulfat (SLS). Ovaj sastojak koji se nalazi u većini pasti za zube može biti potencijalni uzročnik afti. U tom slučaju, potražite pastu za zube koja ne sadrži SLS.
-         Sitne posjekotine i ogrebotine u ustima mogu uzrokovati afte, zato, budite pažljivi dok jedete namirnice oštrih ivica poput čipsa, dvopeka i sl. Pri pranju zuba koristite četkicu sa mekanim dlačicama.
-         Zubna proteza koja nije dobro podešena može biti uzrok afti.
-         Manjak vitamina B kod nekih osoba je uzrok nastanka afti. Pokušajte sa uzimanjem kompleksa vitamina B. (VAŽNO UPOZORENJE: Ako primjetite peckanje na prstima ruku ili nogu prestanite sa uzimanjem B vitamina!). Da biste svom organizmu obezbijedili dovoljne količnine B vitamina putem ishrane, jedite pasulj, pšenične klice i obogaćene ceralije.
-         Stres takođe može da aktivira afte, jer on izaziva pretjeranu reakciju imunog sistma na bakterije koje se normalno nalaze u ustima.
KADA POSJETITI LJEKARA???
Ako je bol toliko jak da čak ne možete da pijete tekućinu, bilo bi dobro da posjetite Vašeg ljekara. Indikacija za odlazak ljekaru je ako imate više od 4 rane u ustima i ako one traju duže od 2 nedjelje. Ako Vam se afte neprestano vraćaju, konsultujte Vašeg stomatologa.