Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

AKNE

 

ZAŠTO SE JAVLJAJU?
Vaša koža proizvodi previše loja-prirodne masti i taj višak začepljava Vaše pore. Postoji više vrsta akni, a najčešći oblik su akne vulgaris koje se javljaju na licu, grudima, ramenima ili leđima u vidu mitesera, bubuljica sa bijelim vrhom ili crvenih tačaka. Cistične akne se javljaju kao bolne ciste ili čvrsti bezbolni čvorovi. Variranja nivoa hormona izazvana pubertetom, uzimanjem kontraceptivnih pilula, menstrualnim ciklusima, trudnoćom ili početkom menopauze, često podstiču rad lojnih žlijezda, povećavaju proizvodnju loja što može da aktivira nastanak akni. Ostali ''krivci'' uključuju određene vrste šminke, sunčanje i stres. Akne su uglavnom nasljedne.
ISKORIJENITE AKNE ODMAH!
-         Prvi način da se djeluje na akne jesu krema, losion, gel koji se nalaze u prodaji, a koji sadrže benzoil-peroksid (npr. sredstva iz Oxy asortimana). Oni djeluju tako što blagim iritiranjem kože podstiču ljuštenje ćelija kože koje odumiru. To pomaže da se ponovo odčepe začepljene pore. Benzoil-peroksid djeluje i antibakterijski, te uništava bakterije koje inficiraju začepljene pore.
 
-         Alfa-hidroksi-kiseline kao što je glikolna kiselina skidaju prvi spoljašnji sloj odumrlih ćelija kože, što pomaže da se pore održavaju čistima i otčepljenim. Potražite u apotekama bilo koju kremu, losion ili gel koji sadrže glikolnu kiselinu.
 
 
-         Na prvi nagovještaj pojave akne možete uzeti kocku leda, zamotati ju u parče plastične folije i držati na ugroženom mjestu najmanje 2 puta dnevno (možete čak i svakog sata, ali ne duže od 5 minuta svakog puta). Hladnoća će ublažiti crvenilo i zapaljenje.
 
-         Uzmite aspirin ili ibuprofen. Ovi lijekovi smanjuju bolove i djeluju protiv zapaljenja, a mogu i spriječiti širenje akni. Uzimajte preporučenu dozu za odrasle do 4 puta na dan (VAŽNO UPOZORENJE: Ne uzimajte aspirin redovno više od nekoliko dana bez konsultacije sa Vašim ljekarom i nikada nemojt davati aspirin djetetu ispod 16 godina starosti).
ALTERNATIVNI NAČIN LIJEČENJA AKNI
Da biste spriječili infekciju i ubrzali izlječenje nanesite kap ulja australijskog čajevca na mrlje tri puta na dan. Istraživanja su pokazala da je 5% ulje australijsog čajevca efikasno protiv akni isto kao i 5% rastvor benzoil-peroksida.
Za akne koje izbijaju prije menstrualnog ciklusa pijte 1-2 šolje čaja od konopljike na dan. Neka istraživanja pokazuju da ova ljekovita biljka pomaže da se regulišu nivoi ženskih hormona (ali je potrebno 2-3 mjeseca da počne djelovati). Nije potrebno piti mnogo veće količine čaja da biste poboljšali rezultate, naprotiv to može da pogorša postojeće stanje Vaše kože.
Stavite sirće ili sok od limuna na akne koristeći jastuče od vate. Kiseline koje su prisutne u soku od limuna i svim vrstama sirćeta mogu da pomognu da se isperu pore.
Narodni tretman za liječenje akni je korišćenje mješavine začina i meda. Pomiješajte 1 kafenu kašiku muskatnog oraščića u prahu sa 1 kafenom kašikom meda i to stavite na aknu. Ostavite tako 20 minuta i zatim isperite. Smatra se da med ima antiseptička svojstva koja pomažu u liječenju akni.
Stavite aloe veru na aknu. Istraživanja su pokazala da je ova biljka odlična za liječenje rana na koži. Možete upotrijebiti proizvod koji sadrži aloe veru ili gel iz svježeg lista aloe i stavite ga na kožu.
ODRŽAVAJTE KOŽU ČISTOM, ALI NE PREVIŠE ČISTOM.
Možda mislite da će održavanje Vaše kože čistom spriječiti začepljenje pora, naprotiv pretjerano čišćenje može da izazove nastanak akni, stimlisanjem lojnih žlijezda koji tada proizvode više loja. Izbjegavajte granulirana sredstva za čišćenje kože i nemojte koristii peškir koji je hrapav koji takođe može da skiva bakterije. Umjesto toga koristite jastučiće za čišćenje kože za jednokratnu upotrebu. Napravite sredstvo za čišćenje kože dodavanjem 1 kafene kašike gorke soli i 3 kapi joda u 125 ml vode. Ostavite da proključa, pustite da se ohladi i stavite na čist jastučić vate.
Muškarci! Čistite svoj brijač poslije upotrebe denaturisanim alkoholom da spriječite zadržavanje bakterija.
 
ISTISKIVATI ILI NE ISTISKIVATI?
Ako ste odlučili istisnuti aknu, pratite ovaj dermatološki odobren metod, koji važi za akne sa bijelim vrhom. Očistite oblast sa aknama i uzmite strilnu iglu. Zatim, nježno zasijecite površinu akne, ispraznite ju vatom i očistite rastvorom 6% vodonik peroksida. Nemojte istiskivati ili ''čačkati'' aknu – samo ćete ju pogoršati. Da biste se izborili sa miteserima, kupite ekstraktor mitesera (dostupan je u nekim apotekama). Prije nego što upotrijebite aparat potrebno je da 10 minuta razmekšavate miteser oblogom vruće vode.
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Povremeno izbijanje akni i nije veliki problem. Međutim, posjetite Vašeg ljekara ako mrlje na koži ni nakon 3 mjeseca ne reaguju na liječenje kupljenim preparatima ili ako vam koža postane jako upaljena sa bolnim čvorovima crvenkaste ili purpuraste boje ispunjenim tečnošću. Trebalo bi takođe da konsultujete ljekara ako vam je koža uvijek crvena i ''zajapurena'' čak i ako na njoj nema akni – možda imate početak rozacee. To je kožno oboljenje koje karakterišu stalno crvenilo, akne i prošireni krvni sudovi.