Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ALERGIJE

 

ZAŠTO SE JAVLJAJU?
Simptomi alergije su znak da imuni sistem reaguje pretjerano na inače bezopasne agense kao što su: polen - koji izaziva polensku groznicu, prašina, alergeni od kućnih ljubimaca - sićušne ljuspe, osušena pljuvačka, koža ili dlake, buđ. Imuni sistem obično ''ignoriše'' ove aktivatore i usredsređuje se na to da vas zaštiti od pravih prijetnji – kao što su bakterije i virusi. Međutim, kada neko ima alergiju njegov imuni sistem ne može da razlikuje određene bezopasne supstance od onih koje su opasne. Aktivatori mogu da budu unijeti preko usta (npr. pšenica ili kikiriki), apsorbovani kroz kožu (kao biljke ili prosti metali), udahnuti (kao buđ ili polen), dobijeni u obliku injekcije (poput penicilina). Osjetljivost na alergije može da bude nasljedna.
 
ANTIHISTAMINICI IZ PRIRODE
Svrab, kihanje, bolne ili iritirane oči, nos koji curi... sve su to uobičajeni simptomi polenske groznice i ostalih alergija. Ako želite, uzmite lijek protiv alergije ali ga za postizanje najboljih rezultata uzmite prije nego što napad alergije počne ili možete uzeti neki od prirodnih antihistaminika koje ćemo Vam predložiti.
 
-         Kopriva sadrži supastancu koja djeluje kao prirodni antihistaminik. Kapsule liofilizovanog lista koprive se mogu prronaći u prodavnicama zdrave hrane. Uzimajte 500 mg tri puta dnevno.
-         Ginko biloba je biljka poznata po svom dejstvu na pamćenje ali može da bude i efikasna protiv alergija. Uzimajte do 240 mg ginka na dan.
-         Kercetin je pigment koji grožđu daje purpurnu nijansu, a zelenom čaju zelenu boju, a zaustavlja oslobađanje histamina. Uzimajte 1 kapsulu od 500 mg 2 puta na dan (VAŽNO UPOZORENJE: Ne uzimajte ga ako koristite koprivu, jer kopriva takođe sadrži kercetin!).
-         PROBAJTE NEŠTO RIBLJE! Omega 3 masne kiseline potpomažu suprostavljanje upalnim reakcijama kao što su one aktivirane alergijama. Losos, sardine, svježa tunjevina i skuša dobri su izvori ovih masnih kiselina. Možete koristiti i kapsule ribljeg ulja/suplemente.
-         Ulje sjemena lana takođe je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Uzimajte 1 supenu kašiku sjemena lana na dan. Možete ga dodati u salati ili u milkšejk, ali izbjegavajte da ga zagrijavate.
-         PROBAJTE OVE JENOSTAVNE UMIRIVAČE. Da biste umirili crvene, otečene oči koje svrbe, navlažite dio peškira prohladnom vodom i stavljajte ga preko očiju onoliko često koliko vam to odgovara.
-         Solni nosni sprejevi se dugo koriste za odstranjivanje sluzi u nosu i pomažu u održavanju vlažnosti nosnih prolaza. Ipak, u posljednje vrijeme neka istraživanja su pokazala da pojedini nosni sprejevi sadrže konzervanse koji mogu da oštete ćelije sinusa, tako da može biti bezopasnije ako sami napravite rastvor. Rastvorite polovinu kafene kašike soli u 250 ml tople vode i napunite špric. Blago ubrizgajte rastvor u nos.
 
ZAŠTITITE SE OD SIMPTOMA POLENSKE GROZNICE.
-         Sklonite se u kuću prije oluje sa grmljavinom i do 3 sata poslije nje. Naime, olujama prethodi visoka vlažnost vazduha koja čini da sjeme polena nabubri, puca i oslobađa svoj iritirajući prah aktivirajući kod vas napad polenske groznice.
-         Kada izađete iz kuće nosite naočare za sunce da biste oči zaštitili od polena. Može pomoći i ako utapkate malo vazelina odmah na ulaz vaših nozdrva – teorija kaže da će taj ljepljivi sloj vazelina zarobiti spore koje lete naokolo prije nego što ih udahnete.
-         Držite zatvorene prozore kad putujete automobilom, a ako je automobil opremljen klima uređajem, izaberite ''recirkulisanje'' da ne biste uvlačili vazduh sa polenom u svoj auto. Neki automobili mogu da se opreme filterima za polen.
-         Operite kosu prije odlaska u krevet, kako ne biste stavljali glavu punu prašine i polena na jastuk.
-         NE ODUSTAJTE OD BAŠTOVANSTVA! Ako uživate u baštovanstvu možete razmotriti da za sebe stvorite takvo okruženje koje je pogodno za osobe koje pate od polenske groznice. Gajite biljke koje oprašuju insekti (zdravac, iris, pavit). Razmotrite zamjenjivanje travanjaka zanimljivim pločnikom, jer košenje trave stvara oblake polena i spora. Nemojte da gajite nove žive ograde i nemojte da sami podrezujete one koje već imate.
SAVLADAJTE GRINJE IZ PRAŠINE.
Grinje iz prašine, ta ''mala čudovišta mesožderi'' su i suviše mala da bi bili golim okom viđeni, a nastanjuju vaše tepihe, zavjese i posteljinu. Njihov feces/izmet može da bude značajan uzok alergija. Da biste izgladnili grinje ne dajući im prašinu kojom se hrane a koju uglavnom čine otpale ćelije kože, prekrijte svoje dušeke, krevete i jastuke prekrivačima posebno napravljenim da odbijaju alergene.
Redovno usisavajte svoje tepihe, ali ako u kući imate dopadljiv parket ili pločice, razmislite o tome da se potpuno oslobodite tepiha.
Mijenjajte čaršafe jednom nedjeljno i perite ih u veoma vrućoj vodi – najmanje 60 stepeni da bi grinje uginule. Uklonite nered koji može da skuplja prašinu i skriva grinje. Nabavite sušač vazduha jer održavanje vazduha u vašoj kući suvim, značajno će smanjiti prsustvo grinja iz prašine jer one uginu kada nivo vlažnosti vazduha padne ispod 45%. Smatra se da prečišćivači vazduha filtriraju molekule koji aktiviraju polensku groznicu i ostale vrste alergije. Također, moderni filteri za vazduh mogu da ''uhvate'' alergene.
 
SMANJITE REAKCIJE NA ŽIVOTINJSKE ALERGENE.
-         Držite svog kućnog ljubimca van spavaće sobe. Alergijske reakcije mogu da budu aktivirane krznom životinja, mrtvim ćelijama kože, osušenom pljuvačkom i česticama peruti iz krzna životinja. Svi ovi alergeni se zadržavaju čak i kada životinja napusti prostoriju.
-         Kupajte svog kućnog ljubimca jednom nedjeljno jer kupanje može da otkloni do 85 % ljuspica kože. Možete da koristite običnu vodu ili odgovarajući šampon za kućne ljubimce.
VOJNI MANEVAR PROTIV ALERGIJA
U testovima koje je sprovela američka vojska utvrđeno je da je sljedeći lijek efikasan. Jedite med napravljen u Vašem najbližem susjedstvu, a bilo bi dobo i da sažvačete saće koje ide uz njega. Teorija je da jedenjem meda koje proizvode pčele iz okoline možete desenzitivisati svoj imuni sistem na polen iz okoline. Počnite 2 mjeseca prije sezone polnske groznice da jedete 2 kafene kašike meda na dan i žvaćite pčelinji vosak 5-10 minuta. Nastavite tako sve dok se ne završi sezona polenske groznice.
KADA TREBA POSJETITI LJEKARA?
Ako nečiji jezik, lice, šake ili vrat naglo otiču i osoba ima teškoće pri disanju i naglo se razvija koprivnjača ili osip (ispupčene crvene ili bijele brazde po koži) treba zatražiti hitnu ljekarsku pomoć. Ovo su znaci anafilaktičkog šoka, potencijalno fatalne alergijske reakcije koja može da se dogodi na primjer na ubod pčele, kikiriki, ljuskare (npr. rakove).
Simptomi obične alergije su obično samo uznemiravajući i neugodni. Međutim, ako lijekovi koji se kupuju na postižu cilj ili kod vas više ne djeluju ili ne možete da otkijete na šta ste alergični poželjno je da posjetite Vašeg ljekara.