Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ANGINA PEKTORIS

Svako ko posjeti ljekara sa simptomima angine pektoris vjerovatno će prvenstveno dobiti recept za nitroglicein. Tablete nitroglicerina pomažu pacijentima da se izbore sa početkom napada, ublažavajući bol i stezanje u grudima i povećavajući snabdijevanje srca krvlju i kiseonikom. Međutim, kao dodatak lijekovima postoji mnogo načina da savladate napade angine pektoris, smanjite njihovu učestalost ili čak spriječite njihov nastanak.
ZAŠTO SE NAPAD JAVLJA?
Taj težak, stežući bol u grudima vam govori da Vaše srce ne dobija dovoljnu količinu kiseonika, odnosno dovoljno krvi bogate kiseonikom. Najvjerovatniji uzrok je nagomilavanje masne supstance tzv. plak koja zapušava arterije koje dovode krv do srca. Bol kod angine pektoris obično počinje ispod grudne kosti, širi se u rame, ruku ili vilicu. Može da bude praćen nedostatkom vazduha, privremenom mučninom, vrtoglavicom, srčanom aritmijom i anksioznošću.
ŠTA URADITI?
Ako stojite, šetate ili vježbate u trenutku napada, sjedite i odmorite se nekoliko minuta. Ako ležite i odmarate se kada se javi pritisak u grudima koji nagovještava napad, promijenite položaj tijela sjedenjem ili ustajanjem. To otklanja pritisak sa nerava u vašem srcu koji signaliziraju bol. Angina pektoris koja se javlja dok se odmarate je znak da ste možda u mnogo većem riziku od infarkta i zato je dobro da što prije potražite pomoć ljekara.
Ako napad nastupi kada ste emotivno uzbuđeni ili uznemireni, pokušajte da se smirite. Kao i fizički, tako i psihički stres može da poveća potrebu Vašeg srca za kiseonikom.
POMOZITE VAŠEM SRCU ODGOVARAJUĆIM NAMIRNICAMA ILI SUPLEMENTIMA.
Poznato je da omega-3 masne kiseline štite srce i krvne sudove. One se na tržištu nalaze u kapsulama ribljeg ulja, mada ako jedete masnu ribu (skuša, losos, sardine) dva puta nedjeljno, nije potrebno da uzimate kapsule. Ipak, konsultujte se sa Vašim ljekarom prije uzimanja suplemenata ribljeg ulja kako biste se uvjerili da oni neće uzajamno djelovati sa lijekovima koje već uzimate.
Nekoliko istraživanja je potvrdilo nalaz da uzimanje jdnog češnja bijelog luka na dan može da snizi visok nivo holesterola, a postoje i dokazi da bijeli luk smanjuje efekat zgrušavanja krvi, što je još jedna korist za srce. Za postizanje maksimalnog efekta jedite ga u sirovom stanju (npr. zdrobljenog u salati). Ako ne možete da podnesete njegov miris, potražite kapsule bijelog luka koje takođe imaju slične korisne efekte na zdravlje.
Folna kiselina i vitamin B12 su vitamini koji snižavaju nivo homocisteina, supstance u krvi koja može da poveća rizik od bolesti srca. Najbolji izvor ovih vitamina je hrana – neka istraživanja su dovela u pitanje korisnost suplemenata. Zato, jedite dosta mesa, ribe i jaja zbog vitamina B12, a lisnatog povrća i agruma zbog folne kiseline.
MOĆ PREVENCIJE
-        Vježbajte po programu vježbi, po uputstvima Vašeg ljekara, jer redovno vježbanje može da smanji riik od nastanka anginoznog bola.
-        Ako pušite, ostavite pušenje. Nikotin iz cigareta sužava krvne sudove/arterije, aktivirajući anginu ili pogoršavajući je. I držite se, takođe dalje od zadimljenih prostorija.
-        Smanjite unos kafe ili ako možete čak da je prestanete konzumirati. Nedavna istraživanja pokazala su da je unos kafe povezan sa povišenim nivoom homocisteina koji može da poveća rizik od napada angine pektoris.
-        Ako ste pojeli obilan obrok, odmorite se ili se bavite umjerenom aktivnošću. Naime, kada konzumirate obilan obrok, organizam preusmjerava dodatnu količinu krvi ka sistemu za varenje, prema tome srce dobija manje kiseonika i podložnije je napadu.
-        Nemojte boraviti napolju kada je hladno, jer hladan vazuh stimliše mišićne reflekse koji mogu izazvati anginu pektoris.
-        Izbjegavajte iznenadan fizički napor, kao što je trčanje da biste uhvatili autobus ili podizanje teškog predmeta.
-        Pokušavajte da održavate zdravu tjelesnu težinu. Jedite 5 porcija voća i povrća na dan i dosta ceralija od cijelog zrna i skrobnih namirnica kao što su: paradajz, tjestenina i pirinač. Smanjite unos masnih namirnica, naročito pržene hrane, keksa, čokolade. Jedite nemasno meso, radije nego mesne odreske i odlučite se za ribu najmanje dva puta nedjeljno. Koristite maslinovo ulje za salatu. Umjeren unos crnog vina takođe može pomoći.
 
KADA POSJETITI LJEKARA?
Mnoge osobe koje po prvi put dožive napad angine pektoris, misle da imaju infarkt. Iako kod angine pektoris dotok krvi do srca nije potpuno blokiran, kao što je to kod infarkta, ona je ipak upozorenje koje ne treba zanemariti. Ako mislite da možda imate anginu pektoris, posjetite svog ljekara što je prije moguće. Ako imate bol u grudima koji traje duže od 15 minuta ili je praćen nedostatkom vazduha ili mučninom, odmah se javite ljekaru ili pozovite hitnu pomoć! Možete odmah uzeti 300 mg aspirina koji se rastvara.