Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ANKSIOZNOST

Ako vam se čini da su uzroci anksioznosti svuda oko vas, ohrabrite se – oko vas su takođe i lijekovi za nju. Postoje ljekovite biljke i ulja koji se dodaju umirujućoj toploj kupki, čajevi koji ublažavaju zabrinutost, pa čak i neke uobičajene namirnice koje služe kao ''utjeha''. Za trenutke kada se osjećate anksiozno daćemo vam nekoliko savjeta kako da savladate to vaše stanje.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Anksioznost je reakcija na prijetnju ili opasnost koja je neodređena ili čak nepoznata. Osjećate se zabrinuto, ali niste potpuno sigurni zbog čega. To može da se manifestuje putem brojnih simptoma koji uključuju znojenje, ubrzan puls, drhtanje, razdražljivost, slabu konventraciju, plitko disanje i neželjene misli ili ponašanje.
 
UTOPITE VAŠE BRIGE
Topla kupka je jedan od najprijatnijih i najpouzdanijih načina da se umire vaša čula. Da biste pojačali njene efekte, dodajte malo ulja lavande (ili osušenih cvjetova) u kupku. Iako još nije otkriveno šta zapravo ovoj biljci divnog mirisa daje sposobnost da umiruje, lavanda se već koristi otprilike 2000 godina za relaksaciju i smirenje nerava. Ako nemate vremena za kupku, utapkajte malo ulja lavande na sljepoočnice i čelo i sjedite mirno nekoliko minuta.
 
DIŠITE POLAKO I DUBOKO
Regulisanje disanja može da pomogne da se vaša anksioznost brzo dovede pod kontrolu. Da biste usporili i produbili svoje disanje, sjedite, stavite jednu ruku preko stomaka i polako udišite tako da vam se stomak podiže pod rukom ali da vam se ramena ne odižu. Zadržite dah 4-5 sekundi, zatim veoma polako izdahnite. Postupak ponavljajte sve dok ne osjetite smirenje.
 
POLAKO PIJTE NEŠTO USPAVLJUJUĆE
Čaša toplog mlijeka je staromodni lijek za nesanicu, zaista djeluje i to u bilo koje doba dana. Mlijeko sadrži triptofan, amino-kiselinu koja se koristi u proizvodnji serotonina – hormona dobrog raspoloženja. Banane i ćuretina su takođe bogate triptofanom.
Hmelj, koji pivu daje poseban ukus, imu dugu istoriju kao sedativ. Npr. radnici koji su žnjeli hmelj, patili su od pospanosti poznate kao ''umor berača hmelja''. Stavite 2 kafene kašike osušene biljke u šolju veoma vruće vode. Pijte do 3 šolje ovog ''čaja protiv anksioznosti'' na dan.
Tri cvijeta koji se koriste za relaksirajuće čajeve su cvijet narandže, lavande i lipe. Bilo koji od ovih čajeva slatkog mirisa, uzet pred spavanje pomoćiće da se podstakne noćni san.
 
NE POGORŠAVAJTE SIMPTOME
Ograničite se na jednu šolju kafe, čaja ili kola pića na dan. Istraživanja pokazuju da ljudi sa simptomima anksioznosti mogu biti posebno osjetljivi na kofein. Takođe, pazite na unos vina, piva i drugih alkoholnih pića. Iako u početku izgleda da oni utiču da anksioznost popusti, kada alkohol iščezne, anksioznost može da se pojača.
 
UBRZAJTE I USPORITE
Aerobne vježbe su odlične za umirivanje anksioznosti. Žustra šetnja od 30 min. podstiče oslobađanje endorfina, hemijskih jedinjenja koji ublažavaju bol i koji su odgovorni za dobro raspoloženje.
Bez obzira da li je to meditiranje, molitva, orezivanje ruža, posmatranje vaše zlatne ribice, upražnjavajte neku vrstu meditativne aktivnosti po 15 min. nekoliko puta na dan.
 
PROBAJTE PRIRODNO SREDSTVO PROTIV ANKSIOZNOSTI
Prijatan miris nije nešto što možete da očekujete od ljekovite biljke valerijane, ali ako tražite pomoć kod anksioznosti, možda joj oprostite neprijatan miris. Istraživanja pokazuju da se aktivni sastojci u valerijani vezuju za iste receptore u mozgu kao i lijek protiv anksioznosti – diazepam, poznatiji kao Valium. Uzimajte 250 mg dva puta dnevno i do 500 mg valerijane pred spavanje.
Uzimajte B vitaminski kompleks svakog dana. Istraživanja pokazuju da su B vitamini prirodni umanjivači stresa. Naime, organizmu je potreban vitamin B6 za proizvodnju serotonina, te nedovoljna količina ovog vitamina doprinosi anksioznosti.
5-hidroksitriptofan (5-HTP) može napuniti vaše rezerve serotonina, hemijske supstance u mozgu koja umiruje anksioznost. 5-HTP u vašem organizmu potiče od amino kiseline triptofana, ali njegove male količine su nađene i u sjemenu afričke biljke Griffonia simplicifolia. Suplementi 5-HTP-a se prave od ekstrakta ove biljke ili se proizvode sintetičkim putem. Možete da ih nađete u prodavnicama zdrave hrane ili putem interneta. Uzimajte 50 mg tri puta dnevno uz obroke. Ali konsultujte Vašeg ljekara ako uzimate bilo koji propisani atidepresiv kao što su Prozac, Lustral, Seroxat, pošto ovi lijekovi takođe djeluju na receptore serotonina, a kombinovani efekat bi mogao biti opasan. Nemojte voziti automobil ili raditi opasne poslove dok ne utvrdite kako 5-HTP djeluje na vas. Kod nekih osoba može izazvati pospanost.
 
ANKSIOZNOST ILI NAPADI PANIKE
Za razliku od prosječne zabrinutosti, napadi anksioznosti se javljaju iznenada i sa ogromnom snagom. Srce počinje da ubrzava rad, krvni pritisak raste, nastaje borba za dah, te se može javiti vrtoglavica i nesvjestica. Najvjerovatnije je da će se napadi anksioznosti javiti nakon perioda intenzivnog stresa, kao što je razvod, smrt bliske odobe i sl. Najbolji način da upravljate njima jeste da ih vidite onakvi kakvi jesu – iako veoma neprijatna i zastrašujuća, ali bezopasna emotivna stanja. Podsjetite sebe da niste u opasnosti, to je samo napad panike i on će se ubrzo završiti. Ostanite mirni koliko možete, pokušajte da regulišete svoje disanje i pustite da napad ide svojim tokom.
 
POBJEDITE ANKSIOZNOST POZITIVNIM RAZMIŠLJANJEM
Ako sebi ponavljate nešto, dovoljno često, počinjete da vjerujete u to. To je korisno sredstvo za borbu sa situacijama u kojima ste izloženi iskušenju. Pokušajte sa sljedećim ili sami smislite nekoliko:
UPOZNAVANJE NEPOZNATIH OSOBA – ''Ovo je dragocjena prilika da upoznam nekoga nikada ranije nisam sreo''.
ZAPOČINJANJE NOVOG POSLA – ''Ja sam sposoban da radim ovaj posao i mogu da ovladam vještinama koje će mi omogućiti da uspijem.''
KADA STE ISPROVOCIRANI – ''Nije važno da li ostali misle da li sam u pravu ili ne, sve dok ja rasuđujem i mogu otvoreno da iznosim svoje stavove.''
BORBA SA NEUSPJESIMA I NESIGURNOŠĆU – ''Prevazilazio sam prepreke kao što je ova u prošlosti i znam da mogu to ponovo da učinim.''
DRŽANJE JAVNOG GOVORA ILI PREZENTACIJE – ''Imam da kažem nešto važno, što svako u ovoj prostoriji želi da čuje.''
KADA STE SUOČENI SA ODBIJANJEM – ''Data mi je šansa da probam nove alternative i pođem različitim putem i spreman sam za nove izazove.''
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Dugotrajna, teška anksioznost može da uzme veliki danak vašem fizičkom zdravlju. Potražite pomoć ako ste anksiozni većinu vremena, ako ne možete da spavate ili se koncentrišete, pa se okrećete alkoholu, lijekovma ili hrani da savladate anksioznost ili osjećate da biste mogli da povrijedite sebe ili druge. Važno je napomenuti da simptomi anksioznosti mogu da maskiraju simptome nekih ozbiljnijih poremećaja kao što su: hipertireoidizam, hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), infarkt ili da se pojave kao prateći efekti nekih lijekova. Zato je preporučljivo da o svojim simptomima porazgovarate sa Vašim ljekarom.