Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ANTIPIRETIČKI (NEOPIOIDNI) ANALGETICI

Antipiretički neopioidni analgetici samo nepotpuno suzbijaju jake bolove ali dobro djeluju protiv takvih bolova kao što su glavobolja, zubobolja, bolovi u zglobovima i mišićima.
Oni istovremeno snižavaju i povišenu tjelesnu temperaturu. Većina ovih lijekova djeluje i antiinflamatorno (protiv zapaljenja).
 
Neopioidni (antipiretički) analgetici se dijele u četiri grupe:
 
 
  1. salicilati
  2. pirazoloni
  3. paracetamol
  4. noviji antiinflamatorni lijekovi
Kada su u pitanju salicilati, daleko najvažniji lijek među njima je acetilsalicilna kiselina koja svojim specifičnim mehanizmom dejstva suzbija proces zapaljenja. Salicilati se brzo i potpuno resorbuju iz želuca i tankog crijeva. Maksimalne koncentracije lijeka se u krvnoj plazmi postižu nakon 1-2 sata. Kisela sredina u želucu pogoduje resorpciji lijeka.
 
Acetilsalicilna kiselina djeluje antiinflamatorno (protiv zapaljenja), antipiretički (snižava tjelesnu temperaturu, a skoro ne djeluje na normalnu temperaturu), analgetički (protiv bolova) i pojačava izlučivanje mokraćne kiseline.
 
NEŽELJENI EFEKTI:
Acetilsalicilna kiselina može izazvati neke neželjene efekte kao što su:
-         nadražaj sluznice želuca, što je praćeno kiselinom, mučninom i povraćanjem
-         krvarenje iz gastrointestinalnog trakta
-         iako vrlo rijetko acetilsalicilna kiselina može prouzrokovati napad bronhijalne astme
-         salicilizam koji se manifestujezujanjem u ušima, vrtoglavicom, povremenom gluvoćom
-         Rejov sindrom, kod djece (upravo zbog ovog opasnog neželjenog efekta, ne preporučuje se davanje acetilsalicilne kiseline djeci ispod 12 godina života)
 
KONTRAINDIKACIJE:
Primjena acetilsalicilne kiseline je kontraindikovana kod peptičkog ulkusa, gastriontestinalnog krvarenja, bronhijalne astme, kao i kod već postojeće preosjetljivosti prema tom lijeku.