Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ARTRITIS

Ako patite od bola u zglobovima, vjerovatno ste već koristili antiinflamatorne lijekove. Međutim, ublažavanje tegoba kod artritisa se tu ne završava. Postoji mnogo drugih mjera koje oni koji pate od artritisa preduzimaju kako bi postigli svoj cilj – lako i bezbolno kretanje.
ŠTA NIJE U REDU?
Postoji više vrsta artritisa, ali najčešći oblik je osteoartritis. Simptomi uključuju bolno krute i otečene zglobove u bilo kojem dijelu tijela. Bol je rezultat trošenja i kidanja hrskavice, materije između zglobova koja je nalik gelu i koja ublažava udarce. Kada se hrskavica istroši kosti se međusobno taru. Iako se artritis može dobiti u bilo kojem starosnom dobu, obično se javlja kod osoba starijih od 45 godina, a češći je kod žena.
SREDSTVA ZA OTKLANJANJE BOLOVA
-         Uzimajte uplemente glukozamina i hondroitin sulfata da biste smanjili bol i usporili gubitak hrskavice. Dokazi nagovještavaju da ova kombinacija može biti efikasna za osobe koje imaju blagi do umjereno teški artritis. Pratite upustva za doziranje na etiketi i budite istrajni. Može biti potrebno da prođe mjesec i više da biste primijetili korisne efekte.
-         Uzimajte polovinu kafene kašike đumbira u prahu ili do 35 gr (6 kafenih kašika) svježeg đumbira na dan. Istraživanja su pokazala da korijen đumbira pomaže da se ublaže bolovi kod artritisa vjerovatno zbog njegove sposobnosti da poveća cirkulaciju krvi, što odstranjuje zapaljenska jedinjenja iz bolnih zglobova.  
-         Primjena toplote na bolnom zglobu može da obezbijedi značajno olakšanje. Kao izvore toplote možete koristiti električnu deku, grijače za ruke, jastučiće koji se zagrijavaju ili tople obloge. Grijte bolni zglob 20-tak minuta. Jednostavno kupanje toplom vodom može biti umirujuće.
-         Hladni tretmani mogu da djeluju kada u zglobovi akutno upaljeni. Uvijte kocke leda u plastičnu foliju i stavite u peškir i držite preko bolnog zgloba.
-         Ako su Vam šake ujutru jako otečene i ukočene, pokušajte po noći nositi udobne rukavice, koje mogu pomoći da se oticanje drži pod kontrolom. Međutim, prestanite da ih nosite ako primijetite da Vam pogoršavaju ukočenost i otok.
-         PODMAŽITE BOLNE ZGLOBOVE! Jedite više masne ribe. Mnoge osobe koje dopunjuju svoju ishranu omega-3 masnim kiselinama, koje se nalaze u masnoj ribi (skuša, sardela, losos, sardine) otkrili su da se bol i ukočenost smanjuju. Izgleda da ove supstance spriječavaju zapaljenj u organizmu.
-         Ulja takođe možete uzeti sama ili u obliku kapsula. Npr. ulja iz jetre bakalara mogu da uspore ili čak možda preokrenu uništavanje hrskavice koje dovodi do osteoartritisa. Preporučena doza je 2000 mg suplementa omega-3 masnih kiselina, tri puta dnevno, uz obroke. Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, ako imate visok holesterol ili ste dijabetičar, konsultujte se sa svojim ljekarom prije uzimanja suplemenata ribljeg ulja. Kao alternativu kapsulama ribljeg ulja možete uzimati 1 supenu kašiku sjemena lana (lanenog ulja) na dan. Uzimajte ulje direktno iz kašike, pomiješajte ga sa sokom od narandže ili ga dodajte salati. Koštunjavo voće takođe sadrži korisna ulja.
-         Namažite nešto što pruža olakšanje! Ulje eukaliptusa može da bude veoma efikasno. Stavite nekoliko kapi na kožu i utrljajte ih, ali nemojte koristiti ulje ispod jastučića koje se zagrijava ili tople obloge, jer dodatna toplota može da opeče ili iritira kožu.
-         Kapsaicin je supstanca koja čili paprikama daje njihovu ''vrelinu''. Takođe je aktivni sastojak u nekim proizvodima namijenjenim stalnom bolu u zglobovima. Kapsaicin je iritans suprotnog dejstva, on irititira nervne završetke, preusmjeravajući pažnju mozga sa bola u zglobovima. Pokušajte sa kremama koje sadrže ovaj sastojak/kapsaicin (Algipan, Ralgex i sl.).
DRŽITE ZGLOBOVE U POKRETU
Bez obzira da li je riječ o šetanju, plivanju, vožnji bicikla, jogi... započnite blag režim vježbanja. Što je vaše fizičko stanje bolje, to ćete imati manje bolova, ukočenosti i oticanja. Porazgovarajte sa Vašim ljekarom ili fizioterapeutom o tome kako da započnete program treniranja sa opterećenjem. Jaki mišići će pomoći u potpori vaših zglobova i apsorbovanju udaraca.
Probajte da izvršite mjerenje. Ako imate artritis zgloba kuka ili koljena, pitajte Vašeg ljekara da Vam izmjeri dužinu obe noge. Naime, jedna od 5 osoba sa artritisom ovih zglobova ima jednu nogu neznano dužu od druge. Vaš ljekar vas može uputiti specijalisti za bolesti stopala, da vam se naprave korektivne cipele.
Slušaje vremensku prognozu! Mnoge osobe sa artritisom smatraju da njihove bolove aktiviraju promjene vremena. Ako ste jedna od njih, nije to samo vaša mašta; iznenadan porast vlažnosti i nagli pad pritiska vazduha utiču na dotok krvi do zglobova sa artritisom.
MOĆ PREVENCIJE
-         Održavate zdravu tjelesnu težinu da biste potpomogli prevenciju osteoartritisa koljena. Bez obzira kolika je vaša trenutna težina, ako izgubite samo 5 kg i ostanete na toj težini 10 godina, prepolovićete rizik od artritisa koji pogađa koljena.
-         Investirajte u dobre cipele za šetnju. Mekše potpetice će smanjiti uticaj šetanja na vaša stopala, skočne zglobove, noge i zglobove kuka. Ravne, potporne cipele se uopšte smatraju najboljima za koljena.
-         Vitamin C i ostali antioksidansi mogu pomoći da se smanji rizik od osteoartritisa i njegovog napredovanja. Antioksidansi sprečavaju prelome kostiju uništavanjem slobodnih radikala, štetnih molekula kiseonika koji izazivaju oštećenje tkiva. Uzimajte 500 mg vitamina C svaki dan.
-         Uzimajte suplemente cinka. Jedno dugotrajno istraživanje koje je uključilo oko 30 000 žena pokazalo je da su one koj su koristile suplemente cinka smanjile rizik od reumatoidnog artritisa. Uzimanje previše cinka može, međutim, izazvati druge rizike po zdravlje, zato ograničite unos cinka na dozu od 15 mg i uzimajte je sa hranom.
JOŠ NEKOLIKO SAVJETA...
Reumatoidni artritis je ozbiljniji oblik artritisa koji se javlja kada imuni sistem napada umjesto da brani vlastiti organizam. Evo nekih strategija da ga savladate:
-         Počnite da vodite dnevnik ishrane da biste otkrili šta st jeli kada su vam se javili simptom. Možda otkrijete da je odgovor Vašeg imunog sistema pretjeran kada jedete određene namirnice (npr. pšenica, mliječni proizvodi, jaja, paradajz...)
-         Pokušajte sa vegetarijanskom prehranom (bez jaja, glutena, kofeina, alkohola, soli, rafinisanog šećra, mliječnih proizvoda).
-         Istraživanja su pokazala da suplementi gama-linolenske kiseline mogu smanjiti bol i zapaljenje kod reumatoidnog artritisa. Njihovi prirodni izvori su ulje sjemena boražine, ulje crne ribizle i ulje žutog noćurka. Ipak, prije uzimanje suplemenata konsultujte Vašeg ljekara.
KADA POSJETITI LJEKARA?
Pošto ne možete biti sigurni koji oblik artritisa imate ili da eventualno vaši simptomi ukazuju na neki drugi poremećaj, zato je najbolje da porazgovarate sa Vašim ljekarom u slučaju bilo koje vrste ukočenosti, oticanja, crvenila ili bolova u zglobovima. Ukoliko vam je već dijagnostikovan artritis, posjetite svog ljekara ako primjetite novu ili drugačiju vrstu oticanja zglobova.