Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

AUTOSUGESTIJA

Autosugestija spada u tehnike samoregulacije sopstvenog ponašanja.Šta to zapravo znači?
Kroz tehnike samoregulacije se ljudi se uče da upravljaju svojim ponašanjem, ad kontrolišu svoje emocije i da održavaju visok nivo aspiracije (želje za postignućem). Ova tehnika je u današnje vrijeme vrlo popularna kada je u pitanju psihološka priprema sportista za takmičenje. Tehnike samoregulacije se dijele na tehnike koje koristi sama osoba i tehnike koje se izvode uz pomoć terapeuta ili psihologa.
Dakle, autosugestija predstavlja sugestiju koja je upućena smaom sebi ''radi svjesnog ili nesvjesnog uticaja na ponašanje, stanje duha ili tijela''.
 
Primjer autosugestivnog sadržaja:
 
''Uživam u trčanju (ili dopunite neku vašu aktivnost). Izvanredno sam fizički pripremljen i napredujem svaki dan. Imam vrlo snažan moral i snažno tijelo''.
Ili ''ja sam najbolji'', ''ja sam potpuno spreman za ovo''.
Dokazano je da poslije određenog broja ponavljanja dolazi do podsvjesnog vjerovanja u sebe.
Autosugestija može da se koristi na razne načine i u raznim situacijama (ponavljanjem ili slušanjem određenih poruka, pisanjem na kartonu i sl.). Naime, poruke se autosugestijom šalju mozgu u kojem se, slikovito rečeno, nalaze prgrami i zavisno od poruke aktivira se dio tijela koji sluša naredbe mozga. Svijest čovjeka određuje želju i program koji će se aktuelizovati uz ulaganje sopstvene snage i volje da bi se ostvario cilj postavljen autosugestijom. Čovjek ''mora zaista da vjeruje, ne samo da misli, da to može postići''.
 
Važna stvar u životu je da osoba vjeruje u svoje sposobnosti i svoj uspjeh. Samopouzdanje je karakteristika jakih - integrisanih ličnosti. U tom pogledu je pametnije ljudima govoriti šta mogu, a ne šta ne mogu da urade.