Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BALNEOTERAPIJA

Šta je balneoterapija ?
Balneoterapija je korišćenje prirodnih ljekovitih činilaca u profilaktičke i terapijske svrhe. Termomineralne vode su posebne vrste podzemnih voda koje u vidu izvora izbijaju na Zemljinu površinu, a sadrže u određenoj količini rastvorene mineralne materije ili gasove i imaju utvrđeno ljekovito dejstvo. Mineralne vode se primjenjuju u terapiji najčešće kupanjem u kadama i bazenima, a mogu da se koriste i pijenjem i inhaliranjem.
 
Na koji način djeluje mineralna voda na organizam?
Ugljen disoksid iz vode draži termoreceptore i izaziva vazodilataciju (širenje) kapilara i arteriola, tako da se u kupkama dobija efekat širenja krvnih sudova što je jako važno kod oboljenja perifernih arterija gdje je direktna primjena toplote kontraindikovana.
Ugljen dioksid smanjuje tonus arterija, a time smanjuje periferni otpor i povišeni krvni pritisak te produžava srčanu dekontrakciju (dijastolu), uz poboljšanje koronarnog krvotoka i metabolizma u srčanom mišiću. Djelujući na disajni centar produbljuje disanje i povećava ventilaciju pluća. Vode imaju i mehanički efekat. U vodi se lakše izvode pokreti, relaksiraju mišići, smanjuje mišićni grč, a termalne vode imaju efekat i analgezije (umiruje bolove).
 
Koje su indikacije za balneoterapiju?
Indikacije su : hipertenzija (povišen krvni pritisak), angina pektoris, stanja nakon infarkta miokarda, stanja nakon bypass-a, stanje nakon balon dilatacije, stanje nakon ugradnje vještačke valvule (srčanog zalistka), oboljenja perifernih arterija, stanja nakon povreda, preloma, nakon implantacije vještačkog zgloba, stanje nakon moždanog udara, pareze i paralize perifernih živaca, reumatska oboljenja degenerativne i zapaljenjske prirode, bol u leđima, lumboischialgiae, radikulopatije, stanje nakon operacije diskus hernije, šećerna bolest, neuroze.
 
Kada je balneoterapija kontraindikovana?
Balneoterapija je kontraindikovana u stanjima kao što su: infektivne bolesti, febrilna stanja, akutna tuberkuloza, maligniteti, trudnoća, epilepsija, dekompenzacija srca.
 
Koliko je najoptimalnije trajanje balneoterapije ?
Najoptimalnije trajanje balneoterapije je 15-21 dan, što opet zavisi najviše od oboljenja i težine rehabilitacije u pojedinim stanjima. Hronični bolesnici, zahvaljujući svom iskustvu, shvataju da je balenoterapiju dobro obnoviti dva puta godišnje, jer se tegobe onda značajno umanjuju.