Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BOKVICA

BOKVICA MUSKA ili TRPUTAC MUŠKI plantago lanceolata

 
Muška bokvica je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim i žilavim listovima. Na listo-virna je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Ljekoviti dijelovi biljke su: korijen, listovi prije cvjetanja i sjeme nakon što sazrije.
 
Muška bokvica sadrži mnoge ljekovite supstance koje joj daju sposobnost u liječenju svih oboljenja organa za disanje, posebno ako postoji veće ili manje nakupljanje sluzne izlučevine.Ova biljka je odličan prirodni lijek kod plućne astme, upale pluća, kašlja, hripavca, čak i tuberkuloze pluća.
 
 
  BOKVICA ŽENSKA ili TRPUTAC VELIKI — plantago major
 
Ženska bokvica ima prizemne listove, širokog i jajolikog oblika, na rubovima djelomično ili potpuno nazubljeni. Ova biljka može se naći na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putevima, ali raste čak i u visokim planinskim područjima. Ljekoviti dio biljke su samo listovi koji se suše u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mjestu.
 
Ženska bokvica koristi se kao sredstvo za liječenje rana i čireva jer suzbija upale. Isto kao i muška bokvica, koristi se kao lijek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti muškoj bokvici. Koristi se još i u liječenju bolesti mokraćnog mjehura te čireva na želucu i crijevima.