Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BOL U STOPALIMA

Ponekad bol u stopalima ima očigledan uzrok, kao što su gljivične infekcije (atletsko stopalo), kurje oko ili urstanje noktiju. Ali ako je neprijatnost koju osjećate posljedica umora ili neudobnih cipela, najbolje rješenje može biti voda (topla-hladna) sa ili bez biljnih dodataka ili masža stopala.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Vi provodite 80% svog vremena u budnom stanju, hodajući. Odrasla osoba svakodnevno napravi u prosjeku 8000 – 10 000 koraka, zato se teško može smatrati iznenađujućim da vam se s vremena na vrijeme, jave bolovi u stopalima. Bukvalno sve može da izazove bolove u stopalima, uključujući i neudobne cipele, bolesti kao artritis i dijabetes kao i slaba cirkulacija.
 
NAHRANITE SVOJA STOPALA VODOM I ULJIMA
-         Da biste počastili vaša stopala osvježavajućim i stimulativnim tretmanom, napunite jedan lavor hladnom vodom, a drugi što je više moguće vrućom – da možete da podnesete da su vam noge u njoj. Sjedite u udobnu stolicu i stavite stopala u hladnu vodu. Poslije 5 minuta prebacite ih u vruću vodu. Ponavljajte postupak. Ova ''hidromasaža'' naizmjenično širi i skuplja krvne sudove u vašim stopalima, pojačavajući cirkulaciju.
-         Napunite posudu vrućom vodom i dodajte 2 kapi ulja nane, zajedno sa po 4 kapi ulja eukaliptusa i ulja ruzmarina. Natapajte u tome vaša stopala 10 minuta.
-         Ukoliko u kući nmate esencijalna ulja skuvajte veoma jak čaj od nane i dodajte 1 šolju u kupku za stopala.
-         Natapajte svoja stopala u kupci sa toplom vodom u koju ste dodali 15 g tinkture arnike.    
 
MAGIJA MASAŽE
U prodavnici zdrave hrane možete kupiti valjak specijalno dizajniran za masažu peta. Možete takođe, nekoliko minuta jednostavno masirati stopala tako što ćete valjati tenisku lopticu ili oklagiju.
Da biste napravili stimulativno ulje za masažu za ublažavanje bolova u stopalima, pomiješajte 3 kapi ulja kranfilića, za koje se smatra da blago poboljšava cirkulaciju i 3 supene kašike susamovog ulja. Dobro izmješajte sastojke i masiranjem ih utrljajte u bolna stopala. Još jedan recept za masiranje stopala zahtijeva 3 kapi ulja lavande, 1 kap ulja kamilice, 1 kap ulja geranijuma, pomiješanih sa 2 supene kašike maslinovog ulja.
 
POMOĆ ZA OSOBE SA SPUŠTENIM LUKOVIMA TABANA
Ulošci za cipele ili ortotska pomagala pomažu da se ublaži bol u stopalima koji su posljedica ravnih tabana ili spuštenog svoda stopala. Oni se prave tako da stanu u vaše cipele – podolog može da vam izmjeri stopala da bi njihova veličina bila odgovarajuća.
Razbacajte nekoliko olovaka po podu i podižite ih nožnim prstima. Ova mala vježba pomaže da se ublaži bol u stopalima. Takođe, možete obmotati debelu gumicu za tegle oko svih prstiju jedne noge. Raširite prste i održavajte gumicu rastegnutom 5 sekundi. Ponovite to 10 puta i tako ćete pružiti olakšanje svojim stopalima nakon što su bila skupljena u cipelama.
 
IZLIJEČITE PETU
-         Bol  petama, posebno u jutarnjim časovima može biti znak plantarnog fascitisa, upale jake trake tkiva koja povezuje kost pete i nožne prste. Da biste postigli olakšanje, istežite Ahilovu tetivu. Stojte na, otprilike 1 m od zida. Stavite ruke na zid pomijerajte svoju desnu nogu naprijed sa savijenim koljenom. Držite ispruženu lijevu nogu sa petom na podu. Trebalo bi da osjetite blago istezanje u peti i u svodu stopala. Ostanite u tom položaju 10 sekundi i zatim promijenite strane i ponovite isto.
-         Tri puta dnevno držite po 20 minuta pakovanje leda na bolnoj peti.
-         Kupite u apoteci uložak za pete. On ostaje u cipeli, oblažući ju i štiteći od dejstva cipele na nju.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Kada god morate dugo da stojite na jednom mjestu, stojte na gumenoj podlozi.
-         Nosite patike za trčanje kada god je to moguće, čak i ako ne trčite. One obezbijeđuju najbolju jastučastu potporu i podršku svodu stopala. Ukoliko ne želite da nosite patike za trčanje, izaberite barem ciple sa debelim đonom.
-         Nove cipele kupujte popodne, kada su vaša stopala otekla do maksimalne veličine. Ako nosite uloške, potrudite se da ih nosite u kupovinu sa sobom, tako da možete provjeriti da li nove cipele odgovaraju vašem stopalu kada su ulošci u njima.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Povremeni bolovi u stopalima nisu nešto što treba da vas zabrinjava. Posjetite vašeg ljekara ukoliko vam je teško da hodate kada se probudite ili ako vam je bolna oblast otekla ili je bez boje. Možda vam je slomljena kost, upaljena tetiva ili uklješten nerv. U tom slučajevima Vaš ljekar vas može uputiti kod podologa ili ortopedskog hirurga specijalizovanog za bolesti stopala. Posjetite takođe svog ljekara ako imate bolna peckanja na stopalima, što može da bude posljedica dijabetesa ili bolesti tiroidne žlijezde. Ukoliko već imate dijagnozu dijabetesa, odmah posjetite ljekara ukoliko posjekotina, rana, plik ili modrica na vašem stopalu ne počinju da zarastaju ili se ne povlače nakon 1 dana.