Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BOL U VRATU I RAMENU

Većina nas je nekad spavala u čudnom položaju ili predugo sjedila ispred kompjutera ili bila prezauzeta pltenjem ili obradom drveta – čija je posljedica bila patnja od bolne ukočenosti vrata ili ramena. Možda vam se takođe desilo da dugo ćaskate telefonom sa slušalicom stegntom između uha i ramena i da – platite cijenu za to. Antiinflamatorni lijekovi, kao što su aspirin i ibuprofen, mogu pri tome pomoći, ali postoje i drugi načini da se ublaži ova napetost mišića.
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Bol u vratu nije posljedica ničega drugog nego predugog ostajanja u istom položaju. Bol u ramenu je često izazvan tendinitisom – zapaljenjem vrpce koja vezuje mišić za kost. Uzrok bi takođe mogao biti i burzitis, koji nastaje kao rezultat zapaljenja kese – burze koja okružuje rameni zglob. Bol u ramenu je često ''prenosni bol'' – on nastaje negdje drugo u organizmu. Prenesen bol u ramenu može poticati od stomačnih organa kao što su želudac ili žučna kesa (zbog impulsa koji putuju uz frenični - dijafragmalni živac, ako je dijafragma iritirana ili iz pluća. Ostali uzroci bola u vratu i ramenu su povrede, artritis i lajamska bolest.
 
 
LIJEČITE BOL TOPLOTOM
 
-         Toplota pomaže da se ublaži bol, umire mišići, smanji ukočenost zglobova i ubrza izlječenje. Možete koristiti termofor, jastuče koje se zagrijava – podešeno na nizak stepen grijanja, lampu sa infracrvenim svjetlom, ili se jednostavno okupajte ili istuširajte vrućom vodom.
-         Tople, vlažne obloge ublažavaju ukočenost i bol u vratu uzrokovane mišićnom napetošću. Napravite oblogu za vrat potapanjem peškira u vruću (ne ključalu vodu). Presavijte peškir i dobro ga iscijedite. Ispravite ga i stavite na zadnju stranu vrata i ramena, a zatim prekrijte mokar peškir suvim i držite ih tu 10 minuta.
-         Za lako, brzo olakšanje samo podesite fen za kosu na toplo duvanje i usmjerite ga da duva u vaš vrat.
 
 
PRIMIJENITE MALO PRITISKA
 
-         Probajte ovaj jednostavan trik: palcem ili vrhovima prstiju tri minute neprstano pritiskajte bolnu tačku na svom vratu. To bi trebalo da vam značajno ublaži bol.
-         Nježna masaža može učiniti čuda kod bola u vratu i ramenu. Stavite prste svoje lijeve ruke na desnu stranu vrata odmah ispod uha i masirajte mišiće pokretom na dole, prema ključnoj kosti. Uradite to tri puta i ponovite na drugoj strani. Upotreba ulja za masiranje i losiona kojem ste dodali nekoliko kapi ulja od lavande pojačaće umirujuće efekte.
 
 
NAMAŽITE TEČNU MAST
 
Stavite kremu poznatu kao iritans supotnog dejstva. Ovi proizvodi iritiraju nervne završetke, skrećući pažnju mozga sa bola (npr. Vtreni Džek, Algipan, Ralex).
 
MOĆ PREVENCIJE
 
-         Ukoliko imate naviku da spavate na stomaku, bilo bi dobro da mijenjate položaj tokom noći. Umjesto na stomaku, spavajte na leđima. Probajte da koristite specijalni jastuk za podupiranje vrata. Provjerite Vaš dušek, da li je star i ulegao.
-         Uvjerite da dobro sjedite na stolicama koje dobro podupiru vaša leđa i glavu (ako je potrebno kupite cilindar koji podupire lumbalni dio kičme ili koristite urolan peškir ili mali jastuk iza donjeg dijela vaših leđa. Potrudite se da ne budete pogrbljeni.
-         Bez obzira da li sjedite ili stojite neka vam uho, rame i kukovi budu u istoj ravni.
-         Da li imate običaj da uglavljujete telefon u krivinu vrata? Kako biste izbjegli krivljenje vrata, držite slušalicu rukom ili ako mnogo vrmena prvodite pri telefonu, kupite slušalice koje se pričvršćuju na glavi ili probajte koristiti telefon sa spikerfonom.
-         Ako ste žena sa velikim grudima, nošenje sportskog grudnjaka može pomoći da se ublaži bol u vratu i ramenima. Ovaj grudnjak pruža jaču potporu i pošto ima šire trake od standardnog ujednačenije raspoređuje težinu duž vaših ramena.
-         Nemojte nikada pretovariti tašnu koja se nosi preko ramena. Ta tašna ne samo da opterećuje rame, već remeti i pravolinijsko držanje tijela. Najbolje alternative su ruksak (ali upotrebljavanje obe ručke za ramena) ili kupite onaj koji ima traku koja ide preko grudi.
-         Ako provodite sate za kompjuterom, obezbijedite da monitor bude iskošen i izdignut, tako da ne morate da savijate vrat ili krivite glavu da biste ga gledali.
-         Izbjegavajte da nosite cipele sa visokim potpeticama. One mogu indirektno doprinijeti bolu u vašem vratu tako što remeti pravolinijski položaj vaše kičme, čime je vrat isturen naprijed.
-         Stavite šal oko vrata kada god je vrijeme hladno i vlažno. Zimski vremenski uslovi mogu pogoršati ukočenost i bol u vratu.
-         Nemojte sjediti ili spavati na propuhu. Stavite šal i u krevetu ako smatrate da je soba u kojoj spavate hladna.
 
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
 
Ako kućni lijekovi ne djeluju, a bol traje duže od 3 dana, posjetite vašeg ljekara. Liječenje vam je potrebno i ako imate vrstu bola koja vas spriječava da podignete ruku iznad glave ili ako ne možete da pomijerate rame. Odmah stupite u kontakt sa svojim ljekarom i ako bol u ramenu ili vratu počne neposredno poslije pada ili nezgode. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vam je vrat ne samo bolan već i ukočen, a prisutni su: glavobolja, povišena temperatura, nepodnošenje svjetlosti i osip koji ne blijedi. To su simptomi meningitisa.