Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BORE

Kako starimo, naša koža gubi vlažnost i elastičnost, što je čini sklonom boranju. Dermatolozi imaju mnogo alatki za napadanje tih malih linija koje obilježavaju prolaznost vremena. One uključuju kreme koje se izdaju na recept, hemijske pilinge i injekcije otrova botoksa koji privremeno parališe mišiće lica tako da ne možete da borate svoju kožu, kada se npr. mrštite ili pravite druge izraze lica. Ali možda je najbolji izbor da zaštitite svoju kožu – onakvu kakva jeste i da radite ono što možete kako biste ju održali zdravom.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Sve je u redu! Međutim, poslije otprilike 30 godina života, nešto od vezivnog tkiva u vašoj koži počinje da propada, usporava se proizvodnja masnoće i nastaju bore. To je životna realnost. Međutim, bore takođe izazivaju i faktori koje možete kontrolisati. Pušenje je glavni krivac, ono usporava cirkulaciju, tako da vaša koža ne dobija dovoljno kiseonika. Izlaganje suncu je drugi krivac. Sunčevi UV zraci direktno oštećuju vlakna vezivnog tkiva u koži potpomažu nastajanje štetnih molekula kiseonika – slobodnih radikala koji razaraju ćelijske membrane.
 
IZGLAČAJTE FINE LINIJE PRIRODNIM KISELINAMA
-         Upotrebljavajte losion ili kremu koji sadrže alfa-hidroksi kiseline. One potiču iz mlijeka, voća i šećerne trske i djeluju tako što uklanjaju mrtve ćelije sa površine vaše kože. Ovi proizvodi postiču stvaranje kolagena koji ispunjava bore. Oni se takođe suprostavljaju slobodnim radikalima – izmijenjenim molkulama kiseonika u vašem organizmu koji oštećuju vašu kožu. Pošto alfa-hidroksi kiseline mogu ponekad da izazovu iritaciju, prvo probajte da utrljate malo proizvoda na malu površinu kože. Ako ta površina ne postane crvena do sljedećeg dana, možete bezbjedno koristiti ovu hidratantnu kremu.
-         Potopite čist peškir u mlijeko i stavite ga na svoju kožu. Mlijeko sadrži alfa-hidroksi kiseline.
-         Stavite svjež gel aloe vere koji sadrži jabučnu kiselinu. Otkinite list pri bazi biljke i otvorite ga rasijecanjem. Sastružite gel kašikom, vodeći pri tome računa da ne okidate zelenu koru i nanesite ga na kožu.
-         Papaja je puna enzima koji mogu nagristi površinski sloj vaše kože, smanjujući vidljivost bora. Da biste pospješili uklanjanje površinskog sloja kože, operite i ogulite papaju, a zatim temeljno izmiješajte 2 supene kašike pulpe ove voćke sa 1 supenom kašikom suvog ovsenog brašna. Stavite to na kožu i ostavite da stoji 10 minuta. Operite ovu mješavinu peškirom.
 
OMEKŠAJTE I NAVLAŽITE KOŽU
Mažite hidratantnom kremom kožu svakog jutra, poslije umivanja kako biste pomogli vašoj koži da zadrži vlažnost koja je osnova mekoće. Potražite hidratantne kreme koje sadrže faktor za zaštitu od sunca da biste zaštitili kožu od UV zračenja. Nemojte zaboraviti da hidratantnu kremu isto kao i na lice, namažete na vrat i šake.
Probajte masku za lice sa avokadom. Ona obezbijeđuju vlagu, kao i vitamin E – antioksidans. Napravite kašu od pulpe voćke, namažite je na lice i ostavite da stoji 20 minuta.
 
JEDITE, SPAVAJTE, KREĆITE SE KAKO BISTE IMALI GLATKU KOŽU
-         Jedite ribu kao što su: losos, sardine, svježa tunjevina i skuša nekoliko puta nedjeljno. One su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su veoma hranjive za kožu.
-         Drugi način da unesete omega-3 masne kiseline je da jedete 1 kafenu kašiku ulja jemena lana na dan. Pomiješajte ulje sa sokom ili ga sipajte preko salate.
-         Napunite tanjir većom količinom voća, povrća, koštunjavog voća i sjemenja. Oni bezbijeđuju vitamine A, C, E – antioksidanse koji blokiraju slobon radikale, prije nego što uspiju da izazovu oštećenje kože.
-         Kao što biste mogli da unosite više vitamina C putem ishrane, mogli biste i da odete korak dalje stavljajući ga direktno na kožu. Jedno novije francusko istraživanje pokazalo je da je krema za kožu sa vitaminom C isto tako efikasna kao i trenutni ''zlatni standard'' krema sa retinolom na bazi vitamina A. I vitamin A kao i vitamin C su sastojci nekoliko krema za kožu.
-         Stvorite naviku spavanja na leđima. Kada spavate na boku, zarijete lice u jastuk ''utiskujući'' u njega bore i pukotine.
-         Većinu dana u nedjelji vježbajte po 20-30 minuta. Vjerovatno ste primjetili da vježbanje može da izazove crvenilo na koži, što je siguran znak da kiseonik i hranjive materije iz vaše krvi dospijevaju do kapilara u koži.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Nemojte da pušite.
-         Pijte dovoljno vode da vam urin bude veoma svijetao. Konzumiranje vode zaista pomaže da se vaša koža održava vlažnom.
-         Sunčanih dana stavljajte kremu za zaštitu od sunca širokog spektra na svoje lice, vrat i druge dijelove kože izložene suncu prije nego što izađete napolje.
-         Izbjegavajte solarijum. Pola sata u solarijumu pričinjava više štete nego ležanje na plaži cijelog dana bez kreme za zaštitu od sunca.
-         Nosite naočare za sunce kako biste spriječili nastajanje bora oko očiju. Čak i postojeće bore mogu izblijediti poslije nekoliko mjeseci neprekidnog nošenja sunčanih naočara.
 
ISPITANO!
Da li će pravljeje grimasa ispraviti bore, kao što tvrde neki novinari modnih časopisa? Tužno, ali neće. Smijeh, grimase i drugi pokreti krivljenja lica samo doprinose daljem boranju kože.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Ako biste željeli više poboljšanja nego što dobijate od tretmana koji sami sprovodite, razgovarajte sa Vašim ljekarom o medicinskim opcijama za tretiranje bora.