Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BRADAVICE

Ponekad nije potrebno da idete kod ljekara da biste se riješili bradavica iako postoji nekoliko medicinskih tretmana u tu svrhu. Bradavice se mogu smrznuti tečnim azotom ili spaliti upotrebom lasera ili električne igle. U apotekama se prodaju brojni lijekovi za bradavice, uključujući tečni azot u spreju, tečnosti i flastere koji sadrže salicilnu kiselinu koja ima efekat ljuštenja kože. Svi tretmani bradavica mogu biti agresivni, zato pratite upustva na etiketi. Ali medikamentni pistupi su samo vrh ledenog brijega. Postoji veliki broj narodnih lijekova za uklanjanje bradavica, ali mi ćemo vam preporučiti neke od najboljih.

 
ŠTA NIJE U REDU?
Ako imate bradavicu, to znači da je humani papiloma virus (HPV) prodro kroz malu pukotinu na koži. HPV je zapravo naziv za mnoge sojeve virusa koji se mogu ispoljiti svuda po koži. Neke vrste bradavica nastaju pojedinačno, druge u grupama. Obično se bradavica pojavi kao blijeda izraslina na koži sa hrapavom površinom. Plantarne bradavice koje rastu na tabanima, mogu biti toliko bolne da otežavaju hodanje. Genitalne bradavice su toliko zarazne da mogu povećati rizik od nastanka raka grlića materice.
 
IRITIRAJTE BRADAVICE, DOK IH NE UNIŠTITE
-         Prekrijte bradavice malim parčetom samoljepljive vodootporne trake. Sudeći po najnovijim istraživanjima, samoljepljiva vodootporna traka djeluje bolje na bradavice nego krioterapija (upotreba tečnog azota da bi se bradavice uklonile zamrzavanjem). Isjecite jedno njeno parče koje će prekriti samo bradavicu. Zalijepite ga i ostavite tako 6 dana. Kada skinete traku, potopite mjesto gdje je bila bradavica u vodu nekoliko minuta, a zatim upotrijebite papirnu turpiju za nokte ili kamen plavac da biste sastrugali mrtvu, zadebljalu kožu. Ostavite bradavicu nepokrivenu preko noći i stavite novo parče samoljepljive trake ujutro. Izgleda da blaga iritacija kože koju izaziva samoljepljiva vodootporna traka podstiče vaš imuni sistem da se zauvijek izbori sa viusom bradavica.
-         Stavite svježe izmrvljen bijeli luk direktno na bradavicu i prekrijte je zavojem. Nagrizajući efekat bijelog luka izaziva pojavu plika na bradavici i njeno otpadanje za nedjelju dana. Svakog dana stavljajte svjež bijeli luk izbjegavajući kontakt sa zdravom kožom oko bradavice. Zaštita kože oko bradavice vazelinom može da pomogne. Za dodatni efekat neki herbalisti preporučuju da se jede sirov bijeli luk ili da se uzimaju 3 kapsule bijelog luka na dan, kako bi se pomoglo imunom sistemu da se izbori sa virusom.
-         Lopticu vate natopljenu sirćetom zalijepite elastičnim samoljepljivim flasterom na bradavicu i držite je tako najmanje 1-2 sata na dan.
-         Uberite maslačak u bašti, prelomite mu stabljiku i iscijedite malo njegove mliječne tečnosti na bradavicu. Radite to svakog dana. Ovaj biljni sok je blago iritirajući, tako da stimuliše vaš imuni sistem da se pobrine za bradavicu. Nemojte koristiti maslačak na koji je posipan herbicid.
 
 
KISELI PRISTUPI
 
Sameljite nekoliko tableta vitamina C, pomiješajte ih sa dovoljno vode da se napravi pasta koju ćete utapkati na bradavicu. Prekrijte pastu samoljepljivim flasterom. Pošto su tablete veoma kisele, one mogu pomoći da se ukloni bradavica, a i same se bore protiv virusa.
Ako možete, oljuštite malo kore sa drveta breze, natopite ju vodom i zalijepite preko bradavice sa unutrašnjom stranom kore okrenute prema vašoj koži. Ova kora sadrži salicilate, kojih ima u mnogim sredstvima protiv bradavica koji se kupuju u apoteci.
 
 KUHINJSKI LIJEKOVI
 
-         Svake večeri prije spavanja, zalijepite preko bradavice parče kore banane sa unutrašnjom stranom okrenutom pema njoj. Ova kora sadrži jedinjenje koje polako razlaže bradavicu.
-         Uradite isto sa parčetom kore limuna. Ulje u njegovoj kori, po svem sudeći, ima sastojak koji smeta bradavicama.
-         Papaja sadrži enzim koji razlaže mrtvo tkivo. Zasijecite nekoliko puta nezrelu papaju, sakupite biljni sok koji ističe iz nje i ostavite ga da se zgruša. Pomiješajte zgusnuti biljni sok sa vodom i stavljajte ga ujutru i uveče na bradavicu.
-         Izgnječite svjež list bosiljka i zalijepite ga preko bradavice vodootpornom samoljepljivom trakom. Listovi bosiljka sadrže supstance koje ubijaju viruse. Nedjelju dana, svakodnevno, stavljajte svjež bosiljak.
 
LIJEKOVI KOJI SE MAŽU
-         Nekoliko puta dnevno stavljajte tinkturu kanadske žutike, ljekovite biljke koja sadrži jedinjenja koja se bore protiv bakterija i virusa.
-         Smatra se da ulje vitamina E djeluje protiv bradavica. Jednom dnevno probušite kapsulu E vitamina i utrljajte njen sadržaj na bradavicu. I za kapsule ulja jetre bakalara kažu da imaju isti efekat.
-         Ako imate biljku aloe veru na prozorskoj dasci, otkinite jedan njen list i iscijedite nekoliko kapi gela na bradavicu. Ponavljajte to jednom dnevno.
 
PRUŽITE STOPALIMA VODENI LIJEK
Sudeći prema načinu liječenja bradavica objavljenom u jednom medicinskom časopisu šezdesetih godina 20. vijeka, a već dugo zaboravljenom, plantarne bradavice su osjetljive na toplotu i mogu nestati za nekoliko nedjelja, ako otprilike 15 minuta dnevno držite stopala potopljena u vrućoj vodi. Kao završni udarac sipajte 1 dl sirćeta u 4 dl vruće vode.
 
MOĆ PREVENCIJE
Nosite sandale ili papuče oko bazena i u svlačionicama. Virusi bradavica su skloni bujanju u toplim i vlažnim sredinama. Potrudite se da pažljivo osušite palntarnu bradavicu poslije tuširanja ili kupanja i temeljno osušite bradavicu na ruci poslije pranja, da biste smanjili mogućnost da se virus prenese na nekog drugog. Po svemu sudeći, bradavice su više zarazne kada su mokre.
Nemojte češati ili čupkati bradavice. Tako biste mogli prenijeti virus na druge dijelove kože.
 
ZAMIŠLJANJE DA BRADAVICA NEMA
Moć sugestije se pokazala začuđujuće korisnom za primoravanje bradavica da se povuku. Tokom niza godina, čudni narodni lijekovi su uključivali trljanje bradavice stajski đubrivom, pljuvačkom, novčićem ili sirovim mesom, a mnogi od njih izgleda da stvarno djeluju. Jedan ljekar je imao namjeru da ''bombarduje'' pacijenta jakim X zracima. Iako taj čovjek nije bio podvrgnut zračenju, bradavice su sljedećeg dana otpale. Provedite nekoliko minuta svakog dana zamišljajući da bradavice nestaju.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Ako imate povredu na koži, a niste sigurni da li je ili nije bradavica, neka vam je pogleda ljekar. Potrebno je isključiti kožna oboljenja (pa i rak kože) kao i to da se uvjerite da nećete koristiti lijek za bradavice na žulju, kurjem oku ili mladežu. Ako vi ili vaš partner imate genitalne bradavice, koristite pri odnosu prezervativ i redovno kontrolišite bris grlića materice.