Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BUDITE ONO ŠTO JESTE

Moguće je da ni Vi niste izuzetak od nas većine kojima ponešto ne štima, ne odgovara, ne dopada se. Nekome vlastiti izgled, školovanje, zanimanje, financijsko stanje, mjesto življenja, država, klima ... Osnovno načelo, suština filozofije življenja, je da prihvatimo ono što jesmo i gdje jesmo, pa tek onda da razmišljamo šta bi se moglo promijeniti. Ne trebamo se jednostavno samo pomiriti sa nečim što nam smeta u životu, a možemo uticati da se stanje popravi. Trebamo učiniti da stanje dovedemo u red. I ovdje važi maksima da je srećan onaj koji može prihvatiti ono što se ne može promijeniti, da promijeni ono što se može promijeniti i da uvijek zna napraviti razliku između to dvoje.
 
Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo frustrirani, nestrpljivi, bez nade i to samo zato što se mnogo šta nije odvijalo po našim željama, što se mnogi naši planovi nisu ostvarili, što nismo bogati i slavni, što svijet nije po našoj mjeri. A znamo da nikad neće ni biti. Ne možete biti ekstra slikar, a ne razlikujete boje, niti možete u skoku u vis sa svojih 160 cm visine biti konkurencija jednom dvometrašu. Vaše je pravo da se bavite slikarstvom ili da birate vrstu sportske aktivnosti, ali se morate unaprijed pomiriti sa svojim mogućnostima. I kada napravite najbolji izbor, to ne znači da ćete dostići vrhunac.
 
Vi ne morate biti najzadovoljniji sa svojim zvanjem ili zanimanjem, ako nije baš po vašoj želji, niti što niste vrhunski umjetnik ili sportista, ali to ne može biti razlog da ste nesrećni zbog toga.
 
Mnogo toga se događa, ali i događaće se bez naše volje ili na našu štetu. Ne smije nas to poraziti i ugasiti nam nade. Stalna čežnja i tugovanje što nismo neko drugi, što nismo negdje drugo, što smo propustili neke životne prilike ili ciljeve nam može samo smetati, pasivizirati nas i umanjiti draži svakodnevnog života. Nema mjesta u koje možete pobjeći od sebe.