Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BUDITE OPREZNI KOD KORIŠĆENJA LJEKOVITIH BILJAKA

Poznato je da je liječenje pojedinih stanja biljkama, u odnosu na konvencionalno liječenje medikamentima sporije, ali cjelovitije jer biljka ne sadrži samo jednu komponentu, nego pored osnovnih sastojaka sadrži i druge koji djeluju cjelovito na organizam. Za svaku bolest postoji nekoliko biljaka, ali bitno je znati da svakom čovjeku ne odgovara svaka biljka.
 
Prema riječima dr. Edzard Ernsta neophodno je biti oprezan kada je liječenje biljkama u pitanju, jer biljni preparati sadrže hemikalije poput konvencionalnih lijekova. Činjenica da su te hemikalije prirodne ne znači da nisu i toksične, a neke od njih su čak i rizične za zdravlje. Tako je npr. biljka kava kava korištena za liječenje anksioznosti, a zabranjena je prije nekoliko godina, jer je dokazano da uzrokuje probleme s jetrom. Takođe, neki drugi biljni pripravci možda nisu toksični, ali mogu imati uticaj na djelovanje propisanih lijekova. Npr. gospina trava, koja se često koristi kod depresije, utiče na djelovanje najmanje 50 % konvencionalnih lijekova.
 
Biljke je potrebno dobro poznavati, jer ima dosta sličnih biljaka koje su otrovne i koje mogu naštetiti organizmu. Bitno je i poznavati vrijeme kada se koja biljka bere, ili kada se beru neki njeni dijelovi. Generalno, količina ljekovite supstance prisutne u biljci zavisi o uslovima rasta biljke, stepenu zrelosti biljke u trenutku berbe, procesu sušenja i konzerviranja. Tu se nameće važan problem sumnjivog porijekla biljnih preparata, jer je još uvijek kontrola biljnih preparata mnogo manja nego konvencionalnih lijekova, kada izlaze na tržište. Neki od njih mogu sadržati npr. teške metale i druge štetne materije. Zato je važno da se kupovina čajeva i biljnih preparata vrši samo od sigurnih proizvođača (npr.biljne apoteke). Ukoliko se konsultujete sa "travarom" vezano za liječenje, provjerite njegovo obrazovanje, stručnost i iskustvo, da ne biste ugrozili svoje zdravlje laičkim savjetima.
 
Bitno je napomenuti da čak i sigurni biljni lijekovi nisu uvijek djelotvorni, a zbog nedostatka kliničkih ispitivanja ne mogu se dati tačni podaci o njihovoj efikasnosti kao i sigurnosti korišćenja. Kako ne biste ugrozili svoje zdravlje, konsultujte se sa vašim ljekarom prije nego što odlučite uzimati biljne preparate. Ni u kom slučaju nemojte pokušavati sami liječiti ozbiljna stanja poput dijabetesa.