Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ČAJNE MJEŠAVINE PROTIV UPALE JAJNIKA

 

Napetost i bolovi u donjem dijelu stomaka, temperatura, slabost i malaksalost samo su neki od simptoma ove nimalo naivne bolesti koja, ukoliko se ne liječi, može dovesti do steriliteta. Biljni čajevi od kičice, nane, matičnjaka, bokvice i ranjenika, mogu da ublaže ovu vrstu upale.
Upala jajnika je posljedica bakterijske infekcije koja zahvata područje jajnika i materice, gdje u normalnim uslovima nema patogenih mikroorganizama. Duži boravak na hladnoći. Naročito sjedenje na hladnom, mogu isprovocirati upalu, kao i bakterije prenosive polnim putem, najčešće hlamidija, mikoplazma, gonokok.
Kako prepoznati infekciju?
Upalu jajnika prate bolovi u donjem dijelu stomaka, temperatura, slabost, malaksalost, a bolovi se pojačavaju za vrijeme menstruacije. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom, ultrazvukom, laboratorijskim pretragama krvi i urina, te analizom brisa grlića materice.
Terapija upale jajnika se sastoji u mirovanju, uzimanju antibiotika i analgetika, a u slučaju komplikacija obavlja se hirurška intervencija.
 
ČAJNE MJEŠAVINE KOD UPALE JAJNIKA:
 
NANA I HAJDUČICA:
Po dvije supene kašike sitno isjeckanog lista nane, lista i cvijeta hajdučice i lista i cvijeta ivanjskog cvijeta staviti u litar ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Nakon toga čaj procijediti i zasladiti medom, te piti tokom dana.
ODOLJEN I KIČICA:
Mješavinu od po 2 supene kašike sitno isjeckanog rizoma odoljena, lista i cvijeta kičice i lista koprive sipati u litar ključale vode i ostaviti poklopljeno da stoji dva sata. Procijediti, zasladiti medom i piti tokom dana.
BOKVICA I RANJENIK:
Mješavinu od po 2 supene kašike sitno isjeckanog lista bokvice, vrbove kore, lista i cvijeta kičice i lista ranjenika sipati u 1,8 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Potom procijediti, zasladiti medom i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Čaj ses može koristiti i za vaginalno ispiranje (pomoću irigatora) dva puta dnevno, sa pauzom od tri sata, ali svaki drugi dan. Potrebno je po pola litra čaja.
MATIČNJAK I NEVEN:
Pomiješati po 2 supene kašikesitno isjeckanog lista matičnjaka, cvijeta nevena i po 1 kašiku sitno isjeckanog lista pelina i lista celera. Sve to staviti u 1 l ključale vode i ostaviti poklopljeno da stoji 2 sata, potom procijediti, zasladiti medom i piti u toku dana.
IMELA I MEDUNIKA:
Sitno isjeckati list imele (sa kruške ili topole) i 2 kašike sipati u 1,2 l ključale vode. Tome dodati po 1 supenu kašiku sitno isjeckanog lista zlatnice, lista i cvijeta medunike, lista i cvijeta dana i noći, te lista i cvijeta kantariona. Mješavinu poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata. Procijediti i piti po 2 dl prije svakog obroka.