Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ČAK I NAIZGLED BEZOPASNI LIJEKOVI MOGU BITI OPASNI DOK VOZITE

Mnogi lijekovi imaju neželjene ili nus pojave. Nus pojave nekih novih lijekova će se tek u budućnosti otkriti. Zato je jako važno savjesno procijeniti korist i moguće rizike od uzimanja lijeka, a izbor baš i nije velik. Posebno treba izbjegavati uzimanje lijekova "na svoju ruku" bez konsultacije sa ljekarom.

 

Kada su u pitanju vozači, pojedini lijekovi (čaki i oni naizgled bezopasni, kao što su lijekovi protiv gripa i analgetici) smanjuju vozačku sposobnost. Međutim, na vozačke vještine najgore djeluju anksiolitici, lijekovi za smirenje. Upravo se ta vrsta lijekova najčešće nalazi u krvi vozača koji dožive saobraćajnu nesreću, a vrlo često se propisuju.

 

Anksiolitici usporavaju reakciju vozača i ometaju procjenu daljine između dva vozila koja se nalaze u saobraćaju. Antidepresivi su takođe lijekovi koje bi vozači trebali izbjegavati (ili ukoliko je neophodno da ih uzimaju, u tom slučaju ne bi trebali voziti automobil). Istraživanja potvrđuju da čak i jači analgetici (lijekovi protiv bolova), kao i antihistaminici (lijekovi protiv alergija) smanjuju vozačku sposobnost. Neophodno je da prođe najmanje 12 sati od uzimanja tih lijekova, kako bi vozači smjeli da sjednu za volan. U suprotnom, izlažu se riziku. Važno je naglasiti i to da je vjerojatnoća od nuspojava veća ukoliko se uzima veći broj lijekova istovremeno.