Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ČIČAK

ČIČAK — arctium lappa je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivosmeđi, vretenast korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilnog srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranata stabljika visine od 1 do 1 1/2 metra. Listovi biljke su sve manji idući prema vrhu stabljike.
 
U ljekovite svrhe se upotrebljavaju korijen, listovi i sjeme čička. Dvogodišnje korijenje sakuplja se u proljeće i jesen, listovi dok su još mladi, a sjeme kad sazrije.
Korijen čička djeluje detoksikantno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Koristi se u liječenju polnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta, reumatskih bolesti, ‘’vodene bolesti’’ i trovanja živom.
 
Čaj od mladog lišća koristi se u liječenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Sjeme čička koristi se za sve bolesti za koje se koristi i korijen i listovi, s tim što sjeme ove biljke ima jače dejstvo.
Sjeme čička koristi se za pravljenje čičkovog ulja koje je jako dobar lijek protiv peruti i ispadanja kose. Važno je napomenuti da korijen, listovi i sjeme čička nakon godinu dana gube svoje ljekovito djelovanje.