Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

DA LI JE KRVARENJE U TRUDNOĆI UVIJEK ZNAK POBAČAJA?

 

Vjerovatno je suvišno reći da trudnice najviše strijepe od krvarenja. Međutim, stručnjaci poručuju da je krvarenje u trudnoći prilično često, posebno u toku prva tri mjeseca. Ova vijest sigurno neće umiriti trudnice, ali važno je znati da je krvarenje simptom pobačaja tek u svakoj desetoj trudnoći.
 
KRVARENJE U PRVOM TROMJESEČJU.
Iskustvo pokazuje da je krvarenje najčešće u prva tri mjeseca trudnoće, a razlozi mogu da budu različiti. Međutim, ukoliko nije obilno, niti praćeno bolovima u stomaku, rijetko kada postoji razlog za zabrinutost. Mogu da ga uzrokuju različiti procesi u organizmu.
 
TAČKASTO KRVARENJE.
Posljedica je promjene nivoa hormona, obično u vrijeme kada bi inače bila menstruacija. Traje 1-2 dana, a krb je obično tamno crvene ili tamnosmeđe boje. Ako nema bolova u stomaku, ne treba biti razloga za zabrinutost.
 
IMPLANTACIONO KRVARENJE
Može da se pojavi u bilo kojem trenutku u prvih devet nedjelja trudnoće. Obično se manifestuje oskudnom količinom tamnosmeđe krvi (tačkasto krvarenje), a posljedica je implantacije (ugradnje) embriona u endometrijum (unutrašnji omotač materice). Ovaj tip krvarenja obično nije razlog za zabrinutost, ali ako osjećate grčeve, morate odmah da se obratite ljekaru.
 
PLACENTNO KRVARENJE.
U pojedinim slučajevima formira se više placente (posteljice) nego što je plodu potrebno i zbog toga se višak skuplja i razgrađuje, što izaziva bezbolno krvarenje. Stručnjaci kažu da je to vrlo česta pojava u ranoj trudnoći. Generalno pravilo u slučaju svakog krvarenja i dalje ostaje da se treba obratiti ljekaru koji će utvrditi pravi uzrok.
 
VANMATERIČNA TRUDNOĆA.
Prema medicinskim statistikama svaka 80-ta trudnoća je vanmaterična – embrion se implantira izvan materice, najčešće u jajovodu. Kako embrion raste i postaje velik za jajovod, javljaju se snažan bol i krvarenje. Jajovod čak može da prsne, što čak može i da ugrozi život. Ukoliko se javi tamno, vodenasto krvarenje ili iznenadan, probadajući bol sa jedne strane stomaka u prvih 12 nedjelja trudnoće, odmah se obratite ljekaru.
 
POBAČAJ.
Spontani pobačaj se u većini slučajeva dešava u prvom tromjesečju. Simptomi su različiti – krvarenje tokom nekoliko nedjelja ili izostanak krvarenja. Takođe, mogu da se osjete stomačni grčevi i obilno krvarenje uz pojavu većih ugrušaka. Ukoliko se ultrazvučnim pregledom potvrdi pobačaj, ljekar određuje dozu prostaglandina u tabletama, radi ''čišćenja'' materice ili se vrši kiretaža pod opštom anestezijom. Iako je pobačaj traumatično iskustvo, većina žena uspješno iznese naredne trudnoće.
 
KRVARENJE U DRUGOM I TREĆEM TROMJESEČJU
Nakon 13-te nedjelje trudnoće krvarenja se prorjeđuju i ne moraju automatski da nagovijeste pobačaj. Mogu da se jave usljed:
 
-         Placente previje – Placenta (posteljica) je u nekim slučajevima postavljena niže nego što je to normalno, pa djelimično ili potpuno blokira cerviks (grlić materice). Taj tip posteljice najčešće se otkriva na prvom ultrazvučnom pregledu, ali se u većini slučajeva prirodno migrira u više dijelove materice. Tek se u svakoj desetoj trudnoći, nisko postavljena placenta razvije u placentu previju – što je ozbiljan problem koji uzrokuje krvarenje, naročito nakon seksa. Ukoliko posteljica blokira grlić materice i nakon 34-te nedjelje trudnoće, onda postoji veliki rizik od obilnog krvarenja koje ugrožava život majke i bebe. U tom slučaju potrebno je zakazati carski rez u roku od nekoliko nedjelja.
 
-         Erozije grlića materice – Hormonalne promjene mogu da uzrokuju omekšavanje i upalu cerviksa, a posljedično i krvarenje (naročito nakon seksa). Ali pojava ružičaste ili smeđe krvi nije razlog za brigu.
 
-         Odvajanja placente – Ponekad se placenta odvaja od materice, što uzrokuje snažan bol i krvarenje u materici. Obično se dešava kod žena koje pate od preeklampsije (karakterišu je povišen krvni pritisak i proteini u urinu). Ukoliko iznenada osjetite bol koji ne prestaje duže vrijeme, odmah se javite ljekaru. Teški slučajevi odvajanja placente mogu da uzrokuju veliki gubitak krvi i hitno izvođenje carskog reza.
 
-         Pojave mukusnog čepa – Ukoliko se krvarenje pojavi pred kraj trudnoće, onda može da bude znak da je beba spremna za dolazak na svijet. Obično se manifestuje u formi sukrvičavog sluzavog iscjetka i odigrava se dok se cerviks otvara, a mukusni (sluzavi) čep koji zatvara matericu počinje da izlazi. Osim u slučaju znatne količine krvi, nema razloga za strah, ali ovo treba spomenuti ljekaru. Od pojave mukusnog čepa pa do porođaja, može da prođe i nekoliko nedjelja.