Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

DNEVNE POTREBE ZA VITAMINIMA

Šta su vitamini?
Vitamini su organska jedinjenja koja su potrebna u malim količinama za odvijanje metabolizma, koje ne mogu proizvoditi tjelesne ćelije. Kada nedostaju u ishrani, vitamini mogu uzrokovati specifične metaboličke deficite. U tabeli su prikazane količine dnevnih potreba važnih vitamina za prosječnog odraslog čovjeka.
 
 
DNEVNE POTREBE ZA VITAMINIMA
 

 

A
 
5000 IU
Tiamin
 
1.5 mg
Riboflavin
 
1.8 mg
Niacin
 
20 mg
Askorbinska kiselina (vitamin C)
 
45 mg
D
 
400 Iu
E
 
15 IU
K
 
70 μg
Folna kiselina
 
0.4 mg
B12
 
3μg
Piridoksin
 
2 mg
Pantotenska kiselina
 
nepoznato

 

 

 

Zalihe vitamina u organizmu.
Vitamini su uskladišteni u maloj mjeri u svim ćelijama. Neki su vitamini u većoj mjeri uskladišteni u jetri. Na primjer, količina deponovanog vitamina A u jetri može biti dovoljna za održavanje organizma bez unosa i do 10 mjeseci, a obično je količina D vitamina u ovom organu dovoljna za 2-4 mjeseca bez dodatnog unosa.
 
Zalihe većine u vodi rastvorljivih vitamina su relativno male. Ovo se posebno odnosi na vitamine grupe B, jer se u slučaju ishrane siromašne ovim vitaminima klinički simptomi nedostatka ponekad mogu prepoznati u roku od nekoliko dana (izuzev kod vitamina B12 koji može trajati u jetri godinu dana ili duže). Nedostatak vitamina C, može uzrokovati simptome u roku od nekoliko nedjelja, a smrt zbog bolesti zvane skorbut u roku od 20-30 nedjelja.