Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

DOGAĐAJI KOJI MOGU UTICATI NA PSIHO-SEKSUALNI RAZVOJ DJETETA

Kada je u pitanju razvoj ličnosti djeteta, neophodno je spomenuti neke specifične događaje u djetinjstvu, koji nemaju direktan uticaj na psiho-seksualni razvoj, ali koji mogu ponekad na njega da značajno utiču.
 
1. ODSUSTVO MAJKE
Odsustvo majke zbog posla ili bolesti od nekoliko dana do nekoliko nedjelja, ili čak mjeseci (naročito u oralnom stadijumu razvoja, prve dvije godine života) je veoma važno. Ono može da utiče na formiranje osjećaja krivice (sa idejom ''ja nisam bio dobar pa su me zato ostavljali''). Kasnije, može da utiče na formiranje osjećaja nesigurnosti, straha od napuštanja i tendencije ka kasnijem depresivnom reagovanju. Ako je postojala zamjena za majku, u liku neke druge osobe, onda se sve ove moguće pojave javljaju u slabijem intenzitetu.
 
2. RAĐANJE BRATA ILI SESTRE
Ovaj događaj može da utiče na odnos prema rivalitetu. Kao reakcija na rađanje brata ili sestre dijete se ponekad vraća na cuclu ili nehigijenu ( npr.mokri u krevet), naročito ako je dijete odbačeno iz majčinog kreveta zbog brige oko mlađeg brata ili sestre.
 
3. SMRT U BLISKOJ PORODICI
gubitak jednog od roditelja u ranom djetinjstvu, ne bi trebalo da predstavlja dispoziciju za određeno psihopatološko, pogrešno ponašanje, osim što se uočava formiranje sklonosti ka depresiji.
 
4. INDIVIDUALNO TRAUMATSKO ISKUSTVO
Razna bolna iskustva u djetinjstvu (tjelesne povrede i oštećenja i sl.) mogu uticati na formiranje nesigurnosti ili formiranje tzv. kompleksa. Traumatska iskustva imaju značaj u nastanku patoloških mehanizama odbrane ličnosti od frustracija.