Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

DOJENJE JE KORISNO ZA DIJETE

 

Osim što je već poznata činjenica da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebe, pokazalo se da majke koje doje više vremena provode s djecom, štoje za njih velika prednost. Istraživanja su pokazala da dojena djeca imaju 37 % manje vjerovatnoće da će imati problem u ponašanju kada odrastu ili na neki način narušeno mentalno zdravlje. Majčino mlijeko smanjuje broj poremećaja, a pozitivno utiče na ponašanje djeteta u ranom djetinjstvu.
Dr. Katherine Hobb Knutson sa Massachusetts General Hospitala, u Bostonu izjavljuje da su rezultati njihovih istraživanja, ne samo potvrdili naučnu činjenicu o povezanosti kognitivnih sposobnosti (opažanje, mišljenje, pamćenje) djeteta i dojenja, već i da dojenje utiče na emocionalni razvoj djeteta.
Najvažnije preporuke za zdravu dojenčad:
-         zdravo novorođenče treba odmah po porodu kožom uz kožu pribljubiti uz majku, a bilo bi poželjno da se prvi pregled obavlja dok je na majci, a zatim, već u prvih sat vremena, prvi put podoji.
-         ne davati dojenčetu vodu, glukozu ili umjetno mlijeko
-         dudu ne davati dok se ne uhoda, odnosno navikne na dojenje
-         u prvim nedjeljama dojenja broj obroka tebao bi biti od 8 - 12 za 24 h
-         nakon što je dojenje uhodano, treba nastaviti sa oko 8 obroka dnevno
-         pad tjelesne težine djeteta od više od 7% u odnosu na porođajnu težinu u prvih 5 dana ukazuje na neadekvatno hranjenje
-         isključivo dojenje preporučuje se tokom prvih 6 mjeseci života, a nastavak dojenja barem do dobi od 12 mjeseci. Poslije tog perioda, dojenje se može nastaviti prema želji djeteta i majke. Nema objektivnih pokazatelja razvojnih problema zbog produžavanja dojenja pa čak i do treće godine života.
-         u prvih 6 mjeseci isključivog dojenja ne treba dodavati vodu, čaj, sokove ili "pojačavati" ishranu drugim dodatcima. Svi sastojci koji su potrebni djetetu nalaze se u majčinom mlijeku. Jedino se vitamin K dodaje u dozi od 1 mg  i.m. (u mišić) nakon prvog dojenja u porodilištu, vitamin D u dozi od 200 i.j. dnevno s početkom u prva 2 mjeseca života, željezo od dobi 6 mjeseci, fluoridi od dobi 6 mjeseci.
-         majka i dojenče trebali bi spavati u blizini.
Ipak postoje neke kontraindikacije za dojenje, a to su: klasična galaktozemija, neliječena tuberkuloza kod majke, HTLV-I, HTLV-II i HIV infekcija kod majke, herpes na koži dojke, te ukoliko majka koristi droge, citostatike, antimetabolite, radioaktivne dijagnostičke ili terapijske pripravke. Iako nije apsolutno zabranjeno, treba izbjegavati pušenje i alkohol (alkohol se smije popiti u društvu u socijalnoj dozi, ali dojenje bi nakon toga trebalo odgoditi za najmanje 2 h).