Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GAVEZ

GAVEZ – symphytum officinale. Ljekoviti dijelovi ove biljke su listovi i korijen. Korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Od svih domaćih ljekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, supstancu koja najviše djeluje u stvaranju novih ćelija u organizmu, tako da se gavez koristi u liječenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana. Ova biljka je korisna i u liječenju svih vrsta povreda: ispucalost kože, posjekotine, prelom kosti, hematomi (krvni podliv) i sl.
 
Korijen gaveza djelotvoran je u liječenju raznih poremećaja probavnih organa, protiv katara želuca (s prolivom ili bez njega), bolesti bubrega i kod obilne menstruacije. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, kašlja praćenog iskašljavanjem krvavog ispljuvka i dr. 
 
Kad nemamo na raspolaganju svježu biljku, može se koristiti tinktura gaveza. Ona povoljno djeluje protiv neuralgičnih bolova, a posebno protiv bolova u predjelu lica. S obzirom da ova biljka ispoljava snažno dejstvo na CNS (centralni nervni sistem), treba biti oprezan i biljku koristiti samo u malim dozama.
 
Za spoljašnju upotrebu (kod gihta) tinktura gaveza se može lagano utrljavati u kožu. Tinktura gaveza se pokazala djelotvornom i kod liječenja zapaljenja nerava, za regeneraciju ostarjele, naborane kože. U kombinaciji sa drugim biljkama (npr. tinkturom od kantariona i gospinom travom) se pokazala efikasnom i protiv zapaljenja vena. 
 
Važno je napomenuti da se preparati od gaveza ne smiju praviti ni držati u gvozdenom i limenom posuđu!