Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GIMNASTIKA I SPORTOVI U TRUDNOĆI

U trudnoći je poželjna i korisna tjelesna aktivnost, pa se trudnicama, osim uobičajenog rada preporučuju izvjesni oblici lake parterne gimnastike i sportovi koji ne opterećuju organizam. To se preporučuje posebno radi olakšavanja porođaja i jačanja određenih grupa mišića koji aktivno učestvuju u porođaju, posebno u fazi napinjanja. Zbog toga se u većim medicinskim i akušerskim centrima organizuju posebne grupne vježbe za trudnice.
 
Trudnicama su, međutim, zabranjene grube gimnastičke vježbe i teške sportske discipline, a naročito se ne preporučuje vožnja bicikla, jahanje konja, vožnja motociklom i automobilom. Isto tako se zabranjuje bavljenje sportom radi takmičenja, a dopušteni su razni sportovi radi razonode, kao što su lako pješačenje, umjereno plivanje.
 
Gimnastikom i izvjesnim lakim sportovima mogu da se bave samo trudnice sa normalnom trudnoćom, koje nisu sklone pobačajima. U protivnom, ženama u trudnoći se zabranjuje bilo kakva znatnija fizička aktivnost i svo vrijeme trudnoće moraju biti pod kontrolom ljekara. I u normalnoj, a naročito u patološkoj trudnoći, trudnicama treba ograničiti ili zabraniti duža putovanja, kako bi se izbjegao eventualni spontani prekid trudnoće.