Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GINKO BILOBA

Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji, a u današnje vrijeme je najšire korišten prirodni preparat. Njeno lišće i sjeme se vijekovima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Ginko biloba posjeduje snažno antioksidativno dejstvo, jer sadrži visoku koncentraciju flavonoida. Ljekoviti dio biljke je list.

Ginko biloba ispoljava pozitivno dejstvo na poboljšanje pamćenja i drugih moždanih aktivnosti, a može da odloži i nastupanje kognitivnih oštećenja kod starijih osoba dobrog zdravstvenog stanja. Pored toga, ova biljka djeluje blago antidepresivno, anksiolitički a pokazala se korisnom i za osobe koje pate od migrene. Olakšava simptome kod astme, alergija, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti. U krvnim sudovima spriječava zgrušavanje krvi, reguliše krvni pritisak.
 
Ginko biloba se pokazala efikasnom kod oboljenja jetre, bubrega, kod smanjenja upalnih procesa, vrtoglavice, problema sa potencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida. Smatra se da je ova biljka pogodna i za dijabetičare. Ginko biloba generalno utiče na poboljšanje cirkulacije, a samim tim smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radnu sposobnost, ubrzava zarastanje rana.
 
Bez obzira na dokazane pozitivne efekte ove biljke na zdravlje, potrebno je konsultovati ljekara prije upotrebe preparata Ginko bilobe, jer su neka istraživanja pokazala da Ginko biloba može povećati rizik od nastanka manjeg moždanog udara i krvarenja. Zato je potrebno izvršiti dodatna klinička ispitivanja kako bi se utvrdila potpuna bezbjednost preparata ove biljke. Posebnu pažnju treba obratiti na prekoračenje doze, jer pri dugotrajnom prekoračenju preporučene doze, kao sporedni neželjeni efekti mogu se javiti : anksioznost, nesanica, mučnina, proljev i dermatitis.