Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GLAD PRAĆENA BOLOVIMA U ŽELUCU

 

Neke osobe osjećaju neodoljivu glad praćenu bolovima i prazninom u želucu, a do smirenja dolazi tek kada nešto pojedu. To se često dešava noću, čak i prije spavanja. To može da bude simptom čira na dvanaestopalačnom crijevu. Usljed toga dolazi do pojačanog lučenja želučane kiseline koja iritira sluzokožu stvarajući kontrakcije poznatije kao ''napadi gladi''. U tom zaista posebnom slučaju treba nešto pojesti. Najbolje je uzeti malu količinu hladnih namirnica sa alkalnim dejstvom kao što su: hladno mlijeko, banane, jabuke, keks ili žitarice. Treba izbjegavati tople, začinjene namirnice, kafu, pržena i bogata jela.
U svakom slučaju, da bi se problem suštinski riješio, neophodno se konsultovati sa ljekarom, kako bi se uradile pretrage i ustanovio eventualni čir na dvanaestopalačnom crijevu i primijenila adekvatna terapija.
Da bi se namirnice koje unosimo što bolje iskoristile u organizmu i sačuvalo zdravlje potrebno je ''vaspitati'' apetit, odnosno podvrgnuti ga kontroli. Kontrola apetita obezbjeđuje umjerenost, pobjeđuje grickanje između obroka, izostavlja ono što nam škodi. Biti umjeren u ishrani znači uzdržavati se onoga što je štetno, a umjereno koristiti ono što je dobro za zdravlje.