Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GLAVOBOLJA KOD DJECE (KAKO RAZLIKOVATI TIP GLAVOBOLJE?)

Pojava glavobolje kod djece je dosta česta i prije ili kasnije doživi je oko 10% djece, mnogo češće u kasnoj predškolskoj i ranoj školskoj dobi. Podjednako su česte migrenske i psihogene glavobolje, a mnogo rjeđe organske. Uzroci mogu biti i opšte infekcije, upale sinusa (često alergijske), povišen krvni pritisak i smetnje vida. Glavobolja poslije povrede može provocirati pojavu migrene ili psihogene glavobolje.
 
Migrene se u prosjeku javljaju u ranijoj dobi nego psihogene glavobolje. Vrlo često u porodici postoje slučajevi pojave migrena, ali pravi uzrok njihovog nastanka nije poznat. Brojni vanjski činioci djluju kao izazivači: uzbuđenja, fizički napori, infekcije, gladovanje, hormonska zbivanja, hladnoća, sunčanje, određena vrsta hrane i sl.
 
Psihogena glavobolja ima ponekad uzrok u psihičkoj napetosti (problemi u porodici ili školi). Međutim, često je uzrok skriven, jerje mjerilima odraslih teško shvatiti sve ono što tišti dijete. Djeca sa psihogenom glavoboljom su često vrlo savjesna i odlični učenici u školi.
Organska glavobolja je uzrokovana raznim intrakranijalnim upalama, ekspanzivnim procesima, krvarenjem, trombozama arterija i vena i sl.
 
Za razlikovanje vrste glavobolje važni su sljedeći podaci:
-         Migrenska glavobolja javlja se naglo, u obliku napada, često kao bol s jedne strane glave, pulzirajućeg je karaktera i ima brojne propratne simptome: gastrointestinalne (mučnina, povraćanje, bol u abdomenu), vidne (fobija od svjetlosti, defekti vidnog polja i sl.), i ostale (bljedilo, vrtoglavica, konfuzija, smetnje govora, poremećaj osjetljivosti s jedne strane tijela, te duboko spavanje poslije napada)
-         Psihogena glavobolja nastupa postepeno, ona je kontinuirana, podmukla, jednolična bez propratnih simptoma.
-         Organska glavobolja je raznolika, česta noću i rano ujutro s jutarnjim povraćanjem natašte, uz razvoj drugih patoloških, neuroloških simptoma.
-         Poseban tip čine različiti oblici složene ili komlikovane migrene koja može u osnovi imati različite organske bolesti mozga, a ponekad je važno razlikovati i migrenu od nekih oblika epileptičkih napada (uočavaju se rane abnormalnosti u EEG-u).
Što se tiče medikamentznog liječenja glavobolje migrenskog tipa, vrlo često je dovoljna intermitentna terapija (koja se daje samo u napadu) – salicilati, ergotamin, kombinovani preparati sa kofeinom. Ta terapija je dovoljna ukoliko su napadi migrene samo povremeni. Kod čestih napada migrene daje se kontinuirana terapija propranololom ili se može pokušati terapija sa trankvilizatorima. U nekim slučajevima mogu povoljno djelovati i antiepileptici.
Psihogenu glavobolju potrebno je liječiti psihoterapijom, a povremeno se mogu uzimati analgetici.