Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GORUŠICA

Gorušica je izuzetno neprijatna i nije uvijek jasno šta je uzrokuje. Prva linija odbrane neka bude posjeta vašem ljekaru kako biste nabavili antacide – lijekove koji suzbijaju kiselinu (ranitidin, omeprazol, cimetidin i sl.). Međutim, dugoročan cilj je tačno odrediti i izbjegavati pokretače vaše gorušice.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Kada se želudačna kiselina vrati naviše u vaš jednjak, osjećate gorući bol. ''Kapak'' mišićnog tkiva, tzv. donji sfinkter jednjaka, obično drži želudačnu kiselinu tamo gdje ona pripada. On kod gorušice dozvoljava kiselini da ide naviše – problem poznat kao refluks. Obimni obroci isto kao i određene namirnice, mogu dovesti do gorušice. Veća je vjerovatnoća da trudnice imaju gorušicu, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, pušači, osobe koje imaju hiatus herniju. Neki lijekovi, uključujući aspirin, određeni antibiotici, pojedini antidepresivi i sedativi mogu pogoršati gorušicu.
 
DOZIRAJTE PLAMEN GORUŠICE
Čim osjetite plamičak koji nagovještava gorušicu, popijte veliku veliku čašu vode. Ona će isprati kiselinu niz jednjak nazad u vaš želudac. Da biste napravili čaj koji ublažava gorušicu, dodajte 1 kafenu kašiku svježe izrendanog đumbira šolji ključale vode, pustite da se natapa 10 minuta i popijte. Dugo korišćen za savladavanje mučnine izazvane kretanjem, đumbir, takođe pomaže da se opuste mišići koji oblažu zidove jednjaka, tako da se želudačna kiselina ne potiskuje naviše.
Sudeći prema herbalistima, čaj napravljen od sjemena anisa, kima ili divlje mirođije takođe može ublažiti gorušicu. Dodajte 2 kafene kašike bilo kojeg od njih u šolju ključale vode, pustite da se natapa 10 minuta, procijedite i popijte.
Oni koji se bave ayurveda medicinom, tradicionalnom medicinom Indije, propisuju čajeve napravljene od izdrobljenog cimeta ili kardamoma za hlađenje vreline gorušice. Dodajte kafenu kašiku jedne od ove dvije ljekovite biljke – izdrobljene ili sprašene – šolji ključale vode, pustite da se natopi, procijedite i popijte.
 
ZAŠTITNI OMOTAČ
-         Korijen bijelog sljeza je jedan od najstarijih poznatih lijekova za gorušicu. Ova biljka proizvodi gnjecavu, skrobastu supstancu, zvanu biljna sluz, koja oblaže i štiti sluzokožu vašeg jednjaka, a to može biti baš ono što je potrebno kada osjećate kao da vam jednjak gori. Izmiješajte 1 kafenu kašiku sprašenog korijena bijelog sljeza u šolju vode i polako ispijajte. Pijte 3-4 šolje na dan.
-         Od bresta možete naparviti sličan umirujući napitak. Dodajte 1 kafenu kašiku sprašene kore bresta u 1 šolju vruće vode i popijte nekoliko šolja na dan.
-         Oblik slatkog korijena pod nazivom DGL (deglicerizovani slatki korijen) takođe obezbijeđuje umirujuću biljnu sluz. Iako je dostupan u vidu kapsula, najbolje djeluje kada se kombinuje sa pljuvačkom, zato je najefikasniji kada se uzima u vidu biskvita koji se žvaću. Možda će biti potrebno da ih naručite u prodavnici zdrave hrane. Jedite 2-4 DGL biskvita tri puta dnevno prije obroka. Ako ne možete nabaviti biskvite, onda kupite DGL kapsule (do 1 g dnevno je u redu). Neke marke kapsula sadrže 250 mg sa preporučenom dozom od 2-4 kapsule dnevno.
 
NEUTRALIŠITE KISELINU
-         Pljuvačka pomaže da se neutrališe želudačna kiselina. Zato, žvaćite gumu za žvakanje bez šećera, sišite tvrde bombone ili maštajte o nekim omiljenim jelima – dakle, bilo šta što je potrebno da biste lučili i gutali dodatnu pljuvačku.
-         Soda bikarbona ima bazni karakter, zato neutrališite želudačnu kiselinu. Izmiješajte ½ kafene kašike sode bikarbone i nekoliko kapi oka limuna u pola šolje tople vode. Nemojte piti samu rastvorenu sodu bikarbonu. Potreban je sok od limuna da bi se rastjeralo malo gasa kojeg soda bikarbona stvara u želudcu pri kontaktu sa želudačnom kiselinom.
-         Sokovi od povrća, kao što su šargarepa, krastavci, rotkvice ili repa, pomažu zahvaljujući svom baznom karakteru da se obuzda kiselina u želucu. Slobodno dodajte kašiku soli i bibera zbog ukusa. Ako vam sokovi od povrća ne prijaju ili vam nisu po ukusu, samo pojedite neko svježe povrće.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Bez obzira koliko se loše osjećate, ostanite u uspravnom položaju. Ako stojite, gravitacija pomaže da se kiselina zadrži u vašem želucu. Izbjegavajte da se savijate poslije obroka i svakako nemojte leći.
-         Ako vas muči gorušica tokom noći, jedite najmanje 2-3 sata prije nego što odete na spavanje. Dodatno vrijeme daće mogućnost nivou kiseline da opadne prije nego što legnete.
-         Takođe, možete podići uzglavlje svog kreveta za 10-15 cm velikim drvenim blokovima ili starim telefonskim imenicima. Kada spavate iskošeni pod uglom, gravitacija pomaže da se kiselina zadrži u želucu.
-         Pokušajte da spavate na lijevom boku. Kada ležite na lijevoj strani, stomak visi na dole i tečnost se suplja duž velike krivine, dalje od donjeg sfinktera jednjaka. Skupljena tečnost tako ostaje dalje od jednjaka.
-         Uzimajte manje a češće obroke da biste sveli na minimum proizvodnju želudačne kiseline. Izbjegavajte da jedete suviše hrane odjednom. Na taj način se može silom otvoriti donji sfinkter jednjaka, debeli mišićni prsten koji odvaja želudac od jednjaka i zadržava želudačnu kiselinu tamo gdje joj je mjesto.
-         Ukoliko to još niste uradili, ostavite cigarete. Istraživanja pokazuju da pušenje opušta donji sfinkter jednjaka. Pasivno udisanje dima je skoro podjednaka loše, pa se zato klonite zadimljenih prostorija.
 
NAMIRNICE KOJE TREBA IZBJEGAVATI
Ukoliko ste skloni gorušici, najbolje je izbjegavati određene namirnice. Navešćemo vam namirnice koje trebate ograničiti ili izbjegavati.
-         Pivo, vino i ostala alkoholna pića. Ona teže da opuste donji sfinkter jednjaka, bitan ventil između vašeg želuca i donjeg dijela jednjaka.
-         Mlijeko. Ono djeluje umirujuće dok ga gutate, ali masti, proteini i kalcijum koje ono sadrži mogu stimulisati želudac da luči kiselinu.
-         Kafa, čaj i kola. To su pića koja sadrže kofein i takođe dovode do opuštanja donjeg sfinktera jednjaka, pa mogu da iritiraju upaljeni jednjak.
-         Čokolada. Ona je puna dva izazivača gorušice – masti i kofeina.
-         Mjehurići. Ugljen-dioksid u gaziranim pićima može da vam na duže vrijeme nadme želudac, što ima isti efekat na donji dio jednjaka kao i prejedanje.
-         Pržene i masne namirnice. One imaju običaj da se dugo zadržavaju u želucu, gdje mogu da izazovu prekomjernu proizvodnju kiseline.
-         Agrumi i sokovi. Oni posjeduju kiselost, mada u manjoj mjeri nego što vaš želudac proizvodi, pa možda neće izazvati problem.
-         Nana/metvica. One kao i paradajz, opuštaju donji sfinkter želuca.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Povremena gorušica nije ozbiljan problem. Gorušica koja se ponavlja, mogla bi biti znak gastroezofagealnog refluksa koji može doprinijeti nastanku oboljenja kao što su čirevi i hroničan kašalj. Posjetite svog ljekara ako imate gorušicu 3-4 puta nedjeljno, neprekidno i nedjeljama, ako vam se javi zviždanje u grudima ili ako promuknete, imate otežano gutanje ili naglo gubite tjelesnu težinu. To bi mogli biti znaci raka, posebno ako imate preko 40 godina. Simptomi teške gorušice mogu biti pogrešno shvaćeni kao infarkt. Ako se pojave poslije obroka i smiruju se vodom ili antacidima, to je vjerovatno samo gorušica. Ali ako imate osjećaj nadutosti, tjeskobe, tupog pritiska ili bola u sredini grudi, nedostatak daha ili vrtoglavicu i hladan znoj, potražite hitnu medicinsku pomoć.