Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

GVOŽĐE

Organizam odraslog čovjeka sadrži 3-4 gr gvožđa. To je svakako vrlo mala količina, ali ona ispunjava značajne funkcije u organizmu. Veći dio gvožđa se nalazi u krvi i ulazi u sastav hemoglobina, dajući mu boju i omogućavajući prenos kiseonika iz pluća u sve ćelije organizma. U organizmu, gvožđe nije izolovani hemijski element jer bi u tom slučaju bio otrov, već je udružen sa proteinima, posebno sa feritinom.
Dnevne potrebe za gvožđem:
Veći dio gvožđa koji se nalazi u organizmu se reciklira. Tako su u normalnim uslovima gubici tog minerala beznačajni. Gvožđe se gubi sa ćelijama kože koja se ljušti, sa ćelijama sluzokože koja oblaže probavni kanal i mokraćne puteve, što zahtijeva unošenje 0.91 mg gvožđa dnevno (za odraslu osobu). U nekim slučajevima potreba za unošenjem gvožđa raste:
-          Za vrijeme menstruacije žena gubi 2 mg gvožđa dnevno, što je tri puta veći gubitak nego obično.
-          Za vrijeme trudnoće potrebe za gvožđem rastu, ali se nadoknađuje time što nema menstruacije, pa ni gubitka gvožđa. Prema SZO (Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji) u toku trudnoće potreba za gvožđem jednaka je potrebi žene za vrijeme menstruacije (20 mg dnevno). Međutim, Evropska komisija preporučuje dodatno unošenje gvožđa za vrijeme trudnoće.
-          U adolescenciji razvoj i pojava menstrualnog ciklusa kod djevojčica zahtijeva pojačan unos gvožđa.
-          Svako nenormalno krvarenje dovodi do znatnih gubitaka gvožđa, što lako može izazvati anemiju.
Izvori gvožđa: 
Gvožđe se podjednako nalazi kako u namirnicama biljnog tako i u namirnicama životinjskog porijekla, tako da raznovrsni režim ishrane zadovoljava dnevne potrebe, čak i kod žena. Gvožđe iz biljnih namirnica se teže apsorbuje, ali se to nadoknađuje na dva načina:
-          Biljne namirnice bogatije su gvožđem od životinjskih namirnica, izuzev džigerice. Mlijeko sadrži veoma malo gvožđa.
-          Dokazano je da vitamin C (koji je mnogo obilniji u vegetarijanskoj ishrani), znatno povećava apsorpciju gvožđa – čak dvostruko. To je dobar razlog da u svakom obroku uzimamo svježe voće ili povrće bogato vitaminom C.
Kada je u pitanju vegetarijanska ishrana, nekada se mislilo da je neophodno upotrebljavati meso jer ono sadrži gvožđe i da su oni koji ne jedu meso u opasnosti da dobiju anemiju. Međutim, danas se zna da biljna ishrana sadrži više gvožđa i da će se ono bez problema apsorbovati ako se troši dovoljno svježih namirnica bogatih vitaminom C.
Govedina je meso koje je najbogatije gvožđem, potom dosta ga ima u džigerici. Sojino brašno je čak tri puta bogatije gvožđem od govedine. SZO preporučuje obilnu potrošnju breskvi, kasija, šljiva, grožđa (i suvog gvožđa) jer su to izvanredni izvori gvožđa s obzirom na laku svarljivost i apsorpciju. Alga spirulin, pivski kvasac, polen i soja su biljne namirnice koje su veoma bogate gvožđem.
 
Kod osoba koje teže apsorbuju gvožđe, ili u slučaju povećanih dnevnih potreba, preporučuje se uzimanje dodatnih količina ovog minerala. Osim klasičnih farmaceutskih preparata, postoje i preparati gvožđa na bazi biljnih ekstrakta.