Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

HEMOROIDI

Oni su veoma čest problem, ali se neki ljudi i pored toga isuviše stide da potraže pomoć za bolno peckanje, svrab i krvarenje koje oni izazivaju. Apoteke prodaju mnoge proizvode koji pomažu – kreme, jastučići, masti i supozitorije/čepići. Ljekari sugerišu da bi trebalo da izbjegavate proizvode koji se nalaze u prodaji, a sadrže sastojke čiji se naziv završava na ''kain''. Oni sadrže anestetik koji pruža momentalno olakšanje, ali ako se redovno koriste izazivaju pojačanu iritaciju. Pored ovih lijekova postoji mnogobrojni ''kućni lijekovi'' koje je dobro isprobati.
ZAŠTO SE JAVLJAJU?
Hemoroidi su proširene, otekle vene u/i oko anusa koje izazivaju bol, svrab, a ponekad i krvarenje. Unutrašnji hemoroidi (najčešći oblik hemoroida) razvijaju se u unutrašnjosti anusa/završnog dijela debelog crijeva. Možete imati blago krvarenje, ali ne i bol. Spoljašnji hemoroidi su oni koji bole, a i oni takođe mogu izazvati blago krvarenje. Oba ova oblika mogu prijeći u prolabiran hemoroid, mekanu lopticu koja izbija iz anusa. Dugotrajno sjedenje, trudnoća i starost mogu doprinijeti pojavi hemoroida. Ukoliko često imate zatvor i naprežete se da biste imali stolicu, možete izazvati pojavu hemoroida ili pogoršati njihovo stanje.
 
PRIJATNOST TOPLOTE
Napunite kadu toplom vodom i zatim se spustite u nju. Poželjno je da sjedite sa uzdignutim koljenima što dozvoljva maksimalnu izloženost analne oblasti toploj vodi. Otkrićete da to ublažava bol. Ono što ne možete osjetiti jeste da topla voda pospješuje dotok krvi u te regije što pomaže sužavanju oteklih vena. Pokušajte da dodate punu šaku gorke soli u kadu tople vode kako biste potpomogli skupljanje hemoroida. Dobro promiješajte vodu da bi se so potpuno rastvorila. Za spoljašnje hemoroide primijenite toplu, vlažnu kesicu čaja. Toplota blagotvorno djeluje, a možete imati dodatnu korist od jedne od glavnih komponenata čaja – taninske kiseline. Ona pomaže da se smanje bol i oticanje, pospješuje i zgrušavanje krvi, što pomaže da se zaustavi krvarenje.
 
SJEDITE NA LED
Napunite plastičnu kesu ledom, obavijte ju tankom tkaninom (npr. starom jastušnicom) i sjedite na nju. Hladnoća sužava proširene krvne sudove, pružajući ogromno olakšanje. Sjedite do 20 min. na ledenom sjedištu. Ne postoji ograničenje u tome koliko često možete to da primjenjujete, ali napravite pauzu od najmanje 10 minuta između 2 tretmana. Smjenjivanje vrućeg i hladnog takođe blagotvorno djeluje.
 
TAPKAJTE, NE ČEŠITE!
Natopite komadić vate nedestilovanim hamamelisom i nanesite ga na hemoroide. On je bogat taninima koji sužavaju krvne sudove.
Utapkavanje vazelina koji se nalazi u većini lijekova/sredstava za liječenje hemoroida, može pomoći pri olakšavanju tegoba u toj oblasti.
Tečni vitamin E i ulje pšeničnih klica važe za efikasna sredstva protiv hemoroida. Natopite njima komad vate i nanosite ih nekoliko puta na dan. Ako možete da ga pronađete u prodavnicama zdrave hrane isprobajte melem koji sadrži gavez ili neven jer oba ova sastojka pružaju olakšanje i ubrzavaju izlječenje. Iako zvuči pomalo neuobičajeno, obloga rendanog krompira djeluje astrigentno i umirujuće.
 
IZLEŽAVAJTE SE!
Nekoliko puta dnevno lezite na udobnu sofu i podignite stopala. Ono što prija nadraženim nervima, pomaže i kod hemoroida. U ovako ispruženom položaju uklanjate opterećenje sa svoje preopterećene analne oblasti, a istovremeno poboljšavate dotok krvi do oblasti kojoj je ona potrebna. Najbolje je da odvojite 30 min. za ovaj ''zadatak''. Ukoliko ste prinuđeni da dugo stojite ili sjedite, potrudite se da često mijenjate položaj.
 
PROBAJTE SA SJEMENKAMA.
Uključite više vlakana u svoju ishranu, jer takva ishrana može da smanji intenzitet hemoroida, uključujući bol i krvarenje. Namirnice bogate vlaknima su: integralni hljeb, ceralije sa cijelim zrnom, svježe voće i povrće, smeđi pirinač, koštunjavo voće. Kada unosite više vlakana potrebno je da konzumirate veće količine tečnosti kako biste spriječili zatvor.
 
OGRANIČITE SJEDENJE I PODIZANJE TERETA.
Svi koji dugo vremena sjede potrebno je da budu i u stojećem položaju. Zato, prošetajte bar 5 minuta na svakih sat vremena provedenih u sjedećem položaju. Svaki put kada ustanete smanjujete pritisak na rektalnu regiju koji vodi ka pojavi hemoroida.
Podizanje teškog tereta takođe stvara pritisak na analnu oblast, tako da bi bilo dobro da izbjegavate podizanje tereta. Ukoliko imate običaj da podižete tegove dok bildujete u teretani, potrudite se da izbjegavate vježbe sa čučnjevima. Naime, svaki put kada se spustite, a zatim ponovo podignete, stvarate direktan pritisak na rektum. Izbjegavajte takođe vježbe koje podrazumijevaju dugo sjedenje, kao što je vježbanje na biciklu u teretani.
***
Ključ za izbjegavanje hemoroida je ''ne naprezati se''. Potrudite se da ne odlažete potrebu za pražnjenjem crijeva, jer svako odlaganje dovodi do zatvora koji je čest uzrok hemoroida. Poslije pražnjenja crijeva, obrišite se blago nakvašenim (vodom iz česme) običnim bijelim papirom bez dodatnog mirisa. Parfimisani toaletni papir može imati neke estetski privlačne detalje, ali dodatna hemijska jedinjenja mogu djelovati iritirajuće.
 
KADA POSJETITI LJEKARA?
Hemoroidi ne zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko vidite svijetlo crvenu krv u stolici ili na papirnom ubrusu, znak je da je riječ o hemoroidima koji krvare. U tom slučaju možete isprobati neke metode kućnog liječenja. Međutim inflamatorna/zapaljenska oboljenja crijeva i crijevne infekcije mogu dati simptome slične hemoroidima. Tako, ako uočite veoma tamnu krv u stolici ili je stolica crna, odmah se javite Vašem ljekaru, pošto je to znak krvarenja u crijevima. Obratite se takođe ljekaru ako imate ozbiljno krvarenje u rektumu, upornu nemogućnost zadržavanja stolice ili ako bol iznenada postane jak.