Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

HERPES ZOSTER

Na prvi znak herpes zostera trebate posjetiti Vašeg ljekara koji će vam propisati odgovarajući antivirusni lijek. Sa njim treba početi što je prije moguće. Istovremeno Vam je potrebno i sredstvo za ublažavanje bola i peckanja. Možete uzeti paracetamol ili ibuprofen.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Herpes zoster se javlja kada se uspavani herpes zoster virus, koji izaziva vodene ospice, ponovo ''probudi'' u nervim ćelijama i nađe svoj put do kože. Otprilike, 20% osoba koje su preležale vodene ospice u djetinjstvu, u odrasloj dobi će dobiti herpes zoster (obično se javlja iznad 50-te godine života). Infekcija izaziva osip sa plikovima koji jako peče – često na trupu, licu i vratu, a javlja se u vidu trake ili polja izdignutih tačkica. Svrab, peckanje i bol mogu biti slabi ili jaki, što je opet individualno. Poslije otprilike nedjelju dana formiraju se mali plikovi ispunjeni tečnošću, suše se i preko njih se stvaraju kraste. Sve što smanjuje otpornost na infekciju može da probudi virus. Osip i bol traju otprilike 2-4 nedjelje, ali bol (postherpetična neuralgija) može da traje mjesecima.
 
POBIJEDITE PLIKOVE I UMANJITE SVRAB
-         Biljka aloe vera sadrži mliječnu tečnost koja može pomoći da se smanje plikovi. Ako vam je dostupna, iskoristite svježu biljku ili kupite 100% aloe veru.
-         Pasta od praška za pecivo i vode će isušiti plikove i umanjiti svrab. Dodajte dovoljno vode suvom prašku za pecivo da se napravi pasta, a zatim je nanesite na oboljelo mjesto.
-         Drugi lijek koji može pomoći da se isuše plikovi i umiri zapaljenje jeste pasta napravljena od gorke soli i vode. Stavite je direktno na oboljelo mjesto i ponavljajte to onoliko često koliko Vam odgovara.
-        Skuvajte čaj od limun-trave. Istraživanja pokazuju da se ova biljka iz porodice mente bori protiv herpes virusa. Čaj napravite tako što ćete polako kuhati 2 kafene kašike ove osušene biljke u šolji ključale vode. Pustite da se ohladi i onda ga jastučetom vate utapkajte direktno na oboljela mjesta. Neki herbalisti preporučuju dodavanje čaju ulja ruže ili metvice/nane.
-         Možete napraviti pastu od sirćeta i meda i utapkajte ju na oboljela mjesta.
 
POBIJEDITE BOL
Potopite peškir u hladnu vodu, iscjedite ga i stavite preko oboljelog mjesta. Umjesto vode možete koristiti i hladno mlijeko koje ima umirujuće dejstvo. Ukoliko i nakon izlječenja plikova i dalje imate bol, napunite kesu ledom i time nježno trljajte kožu. 
 
ZAUSTAVITE IZBIJANJE BOLESTI
-         Uzimajte 1000 mg suplementa lizina tri puta dnevno za vrijeme akutnog izbijanja bolesti. Ova aminokiselina spriječava umnožavanje virusa i može ubrzati izlječenje.
-         Uzimajte 200 mg ekstrakta ehinacee i 125 mg ekstrakta kanadske žutike tri puta dnevno kako biste ojačali Vaš imuni sistem i pomogli organizmu da se izbori sa infekcijom.
-         Probajte sa uzimanjem mačije kandže, ljekovite biljke koju Indijanci u Južnoj Americi koriste za razna oboljenja, a sada se smatra obećavajućom za liječenje virusnih oboljenja uključujući i herpes zoster. Potražite preparat standardizovan da sadrži 3% alkaloida i 15% polifenola koji je označen kao Uncaria tomentosa ili U. guianesis.
 
MOĆ PREVENCIJE
Niko se ne može zaraziti herpes zosterom, niti ga može prenijeti nekom drugom! Međutim, neko sa herpes zosterom bi mogao nekoj osobi prenijeti vodene ospice, ako ta osoba prethodno nije imala/prebolovala taj virus. Dakle, da biste zaštitili druge osobe često perite ruke i skrenite pažnju svakoj osobi s kojom dolazite u kontakt da imate herpes zoster.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Da, i to brzo. Trebalo bi da se javite ljekaru i to u toku prva 72 sata od pojave simptoma. Ako odmah započnete terapiju antivirusnim lijekom, mogu se smanjiti težina i trajanje napada bolesti i može se spriječiti postherpetična neuralgija, bolni efekat herpes zostera koji se javlja i nakon prolaska infekcije. Posjetite takođe Vašeg ljekara ako ne možete da izdržite bol pri trenutnom napadu herpes zostera ili ako je Vaš herpes zoster nestao, a bol još uvijek nije. Ako dobijete herpes zoster na nosu, čelu, ili bilo gdje drugo blizu očiju, odmah pozovite Vašeg ljekara radi liječenja jer postoji rizik od oštećenja očiju.