Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

HRKANJE

Ako ste Vi osoba koja hrče, vjerovatno više spavate nego osoba koja leži pored vas. Postoje neke preventivne mjere. Mijenjanje položaja pri spavanju može možda biti sve što je potrebno, ali za mnoge osobe, važniji projekat je – gubljenje na težini.

 
ZAŠTO HRČEMO?
Dok hrčete, strukture u ustima i grlu (jezik, gornji dio grla, meko nepce i resica) vibriraju naspram krajnika. Postoji tome mnogo mogućih uzroka. Veća je vjerovatnoća da će osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom hrkati, a stručnjaci misle da je to zbog toga što suvišno masno tkiva pritišće disajne puteve. Konzumiranje alkohola prije spavanja je drugi uzrok – to izaziva opuštanje mišića grla i sleganje tkiva, a kada god vam je nos začepljen zbog prehlade ili alergije, veća je vjerovatnoća da ćete hrkati, upaljena tkiva i suvišna sluz ometaju protok vazduha.
 
POSTAVITE SE U DOBAR POLOŽAJ
-         Kupite sebi nekoliko dodatnih jastuka i poduprite se u krevetu, što je bolje nego da ležite na ravnom na leđima. Spriječićete da tkiva grla zađu u Vaše disajne puteve.
-         Podignite uzglavlje kreveta. Lak način da se to uradi jeste da stavite nekoliko ravnih dasaka ispod nogu na gornjem kraju kreveta.
-         Spavajte na boku. Naravno, nema garancije da ćete ostati u tom položaju, ali barem počnite da spavate na boku sa rukama oko jastuka postoji dobar razloga da ne spavate na leđima. Naime, u tom položaju jezik i meko nepce naliježu na zadnji dio grla blokirajući put vazduhu.
-         Ako grljenje jastuka ne pomogne, možete riješiti ovaj problem upotrebom teniske loptice. Ušijte malu kesu na zadnji dio gornjeg dijela vaše pidžame. Ako noću počnete da se okrećete na leđa dok spavate, loptica će vas opominjati gurkajući vas da se vratite na bok.
 
ODBLOKIRAJTE VAŠ NOS
Ako začepljenost nosa izaziva hrkanje probajte sa uzimanjem dekongestiva ili antihistaminika prije nego što odete u krevet. Ali ih koristite samo kao privremenu mjeru ako sumnjate da su krivi prehlada ili alergija. Duža upotreba bilo kojeg od njih može biti štetna. Držite nos otvoren ljepljenjem nosnih traka, dostupnim u većini apoteka. Slijedeći upustva na pakovanju zalijepite jednu traku na spoljašnju stranu nosa prije nego što zaspite. One djeluju tako što podižu i otvaraju Vaše nozdrve i tako povećavaju protok vazduha.
Ispirajte grlo rastvorom za ispiranje grla sa nanom da bi se otekla sluzokoža nosa i grla skupila. To je posebno efikasno ako je vaš hrkanje privremeno stanje izazvano prehladom ili alergijom. Da biste napravili ovaj biljni rastvor za ispiranje grla, dodajte 1 kap ulja nane u šolju hladne vode  - ali njime samo ispirajte grlo, nemojte ga gutati.
 
BRADA GORE!
Mada može zvučati ekstremno, ali neki ljudi su koristili Tomasovu kragnu (koju nose osobe sa povredom vratne kičme) kako bi zaustavili hrkanje. Ona drži bradu uzdignutu, tako da se Vaše grlo ne izvija, a disajni putevi ostaju prohodni. Ne morate koristiti kragnu od tvrde plastike. Ona koja je napravljena od meke pjene, dostupna u apotekama, manje će vas sputavati a djelovaće isto tako dobro.
 
IZBORITE SE SA ALERGIJAMA
-         Da biste smanjili začepljenost nosa, smanjite prisustvo alergena u spavaćoj sobi (prašina, alergeni od životinja, buđ) usisavanjem podova i zavjesa. Često mijenjajte posteljinu.
-         Ako je Vaše hrkanje vezano za godišnja doba (a Vi znate da ste alergični na polen), probajte da pijete čaj od koprive. Herbalisti ga preporučuju za umirenje zapaljenja izazvanog alergijom na polen. Da biste napravili ovaj čaj, sipajte 1 šolju ključale vode preko 1 supene kašike osušenih kopriva (dostupnih u prodavnicama zdrave hrane). Prekrijte čaj i ostavite da se natapa 5 minuta. Procijedite i popijte. Pijte do 3 šolje čaja na dan – 1 šolju neposredno pred odlazak na spavanje.
 
PAZITE ŠTA JEDETE, PIJETE I UDIŠETE
-         Nemojte jesti obilne obroke ili piti alkoholna pića 3 sata pred odlazak u krevet. I jedno i drugo može izazvati veće opuštanje mišića vašeg grla nego što je normalno.
-         Gubitak viška kilograma može smanjiti hrkanje smanjenjem sužavanja gornjih disajnih puteva.
-         Ostavite pušenje. Duvanski dim iritira sluzokožu tako da vaše grlo otiče sužavajući prolaz vazduhu. Pušači takođe imaju više problema sa zapušenosti nosa. Ako redovno uzimate neke lijekove razgovarajte sa Vašim ljekarom o alternativama. Neki lijekovi kao što su sedativi i tablete za spavanje, mogu pogoršati hrkanje.
-         Suv vazduh može pogoršati hrkanje. Postoji mnogo načina za borbu protiv suvog vazduha. Ovlaživač vazduha ili aparat koji proizvodi paru u spavaćoj sobi može održavati vlažnim vaše disajne puteve – samo se potrudite da ih redovno čistite slijedeći upustva proizvođača. Druga taktika jeste da udišete paru. Neposredno pred odlazak na spavanje napunite posudu vrućom vodom, prekrijte glavu peškirom, nagnite se nad posudom tako da vam nos bude udaljen oko 30 cm od vode i nekoliko minuta dišite duboko kroz nos.
 
KRATAK KURS SAMOODBRANE OD HRKANJA
Ako živite sa nekim ko hrče, noćna buka vjerovatno unosi napetost u vaš odnos. Prije nego što odustanete i odete negdje drugo u krevet, razmislite o nekim praktičnim metodama za borbu protiv ovog problema:
-         Kupite sebi par čepova za uši. Oni nisu skupi, a kada se naviknete na njih, veoma su udobni.
-         Mašina za bijelu buku može učiniti noći sa osobom koja hrče podnošljivim. Ovi elekrični uređaji proizvode neprekidan zvuk koji prigušuje sve ostale zvukove.
-         Idite u krevet prije svog partnera koji hrče. Tako ćete barem imati prednost na početku i uhvatiti malo sna prije nego što budete u tome ometani.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Glasno, prekomjerno hrkanje može da bude znak apnee u snu, potencijalno opasnog stanja koje zahtijeva liječenje. Kontaktirajte Vašeg ljekara ako glasno hrčete i tokom kratkih vremenskih perioda prestajte da dišete kada spavate. Takođe bi trebalo da napomenete ljekaru ukoliko se ponekad budite dahtajući, ako se budite sa glavoboljom ili ako ste pospani tokom dana. Apnea u snu može smanjiti nivo kiseonika u krvi, što na kraju dovodi do povišenog krvnog pritiska i uvećanog srca. Pored promjena u načinu života (gubitka tjelesne težine ili mijenjanje položaja u kojem spavate), neki ljekari preporučuju korišćenje aparata za održavanje neprekidnog pozitivnog pritiska u disajnim putevima tokom noći. Moguća je i operacija.