Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

IMENUJTE VAŠE EMOCIJE!

Slobodno izražavati osjećnja tuge ili ljutnje manje je štetno nego zadržavati ih u sebi. Zašto je to tako?
Naime, jednostavnim imenovanjem emocija, ne dolazimo do neke duboke spoznaje, ali osjećamo smirenje, što je u mnogim životnim situacijama vrlo važno.
 
Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u Los Angelesu na čelu sa prof. Matthew Liebermanom objasnili su da razgovor o negativnim osjećajima aktivira dio mozga koji je odgovoran za kontrolu impulsa. Možda bi to mogao biti razlog zbog kojeg se osoba nakon razgovora sa psihoterapeutom ili simpatičnim konobarom osjeća mnogo bolje.
 
Prof. Lieberman i njegove kolege obavili su snimanja mozga 30 osoba (18 žena i 12 muškaraca) u životnoj dobi od 18 do 36 godina, pokazujući im pritom fotografije s licima osoba koja su odražavala snažne emocije.
 
Ispitanici koji su uz fotografiju osobe ljutitog izraza lica dopisali riječ ''ljutit'', dakle imenovali su emociju ljutnje, reagovala je amigdala - dio mozga koji služi kao skladište emocionalnog pamćenja, naklonosti i strasti. Taj dio mozga, u kriznim situacijama podstiče lučenje hormona potrebnih za pripremu borbe kao što je adrenalin, mobiliše centre za pokrete, kardiovaskularni sistem i sl. Zapravo kod tih ispitanika, reakcija amigdale se smanjila, izražavanje emocija i njihovo imenovanje izazvalo je sniženu reakciju u amigdali odgovornoj za suočavanje sa strahom, panikom i drugim snažnim osjećajima.
 
Neki smatraju da su muškarci, usljed takve socijalizacije, skloniji potiskivanju emocija od žena koje su po tom pitanju dosta spontanije i lakše im je govoriti o svojim osjećanjima. Međutim, prof. Lieberman navodi da ''kada muškarce podstaknete na razgovor i oni će imati jednaku korist od 'izbacivanja emocija' kao i žene".