Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

IMPOTENCIJA

Kao što mnogi muškarci znaju, brojni psihički i fizički faktori utiču na sposobnost postizanja erekcije. Kada ste posjetili Vašeg ljekara i isključili mogućnost ozbiljnijih zdravstvenih problema možete početi da višestrano pristupite rješavanju erektilne disfunkcije. Prema tome, počnite redovno da vježbate i istovremeno potražite neke psihičke faktore koji bi mogli da vam stoje na putu, uključujući dosadu i anksioznost u spavaćoj sobi. Postoje takođe dobro poznate ljekovite biljke i suplementi koji se mogu pokazati dobri za potenciju.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Erekcija je krajnji rezultat komplikovanih lančanih događaja. Mozak šalje signale genitalijama, krvni sudovi se šire i penis postaje ''napunjen''. U međuvremenu, vene koje normalno odvode krv se blokiraju. Kada muškarac ne može da postigne ili održi erekciju, problem se zove impotencija ili erektilna disfunkcija (ED). Uobičajeni uzroci su začepljene arterije, dijabetes i problemi sa nervima. Depresija, anksioznost i alkoholizam takođe mogu biti utičući faktori. Naime, 30% slučajeva ED ima psihološke uzroke. I neke lijekove treba kriviti za ED, posebno antihipertenzive i antidepresive.
 
DIJAGNOSTIKUJTE SVOJ PROBLEM
Zdravi muškarci normalno imaju nekoliko erekcija tokom noćnog sna. Ljekari imaju aparate da bi to ispitali, ali evo jednostavnog načina da to sami utvrdite. Prije nego što odete na spavanje uzmite jadnoslojnu papirnu maramicu, isjecite jednu traku i obmotajte je relativno čvrsto oko penisa. Spojite njene krajeve. Ako je ujutro papir pocijepan, moguće je da ste imali noćnu erekciju. To je dobar znak – vjerovatno nemate osnovni fizički problem za riješavanje, već treba da se izborite sa psihičkim problemom.
 
KORISTITE LJEKOVITE BILJKE
-         Uzimajte ginko bilobu. Ova biljka može poboljšati protok krvi u cijelom organizmu, uključujući i penis. Možete koristiti suplemente koji sadrže ekstrakt ginko bilobe (GBE), koncentrovani oblik ove biljke. Uzimajte do 240 mg GBE na dan, podijeljenih na 2-3 doze. Trebalo bi da primjetite razliku nakon 4-6 nedjelja.
-         Probajte panax ženšen, poznat kao azijski, koreanski ili kineski ženšen. On može poboljšati dotok krvi do penisa, smanjiti umor i povećati energiju. Uzimajte 100-250 mg dva puta dnevno. Počnite sa nižom dozom i postepeno je povećavajte. (VAŽNO UPOZORENJE: nemojte ga koristiti ako imate nekontrolisanu hipertenziju ili neki njen drugi oblik, ako imate poremećaj srčanog ritma ili ako uzimate MAOI antidepresive kao što je Nardil, bez ljekarskog nadzora.).
 
DOPUNITE VAŠE NAPORE
-         Kupite suplemente cinka i uzimajte 15-30 mg na dan. Ovaj mineral pozitivno utiče na proizvodnju raznih hormona, uključujući i muški polni hormon - testosteron. Uzimajte cink sat vremena prije ili 2 sata poslije obroka.
-         Uzimajte vitamin C. On pomaže krvim sudovima da ostanu elastični, dozvoljavajući im da se prošire kada vam je potreban veći dotok krvi. Uzimajte po 500 mg vitamina C dva puta dnevno. Smanjite dozu ako vam se javi proliv.
-         Omega-3 masne kiseline iz ribljih ulja ili ulja sjemena lana takođe poboljšavaju protok krvi. Dugoročno one mogu pomoći da se snizi holesterol i spriječi sužavanje krvnih sudova. Uzimajte 2 kafene kašike ribljg ulja ili 1 supenu kašiku ulja sjemena lana na dan.
-         Tri puta dnevno uzimajte suplment koji sadrže 1000 mg ulja žutog noćurka. Ovo ulje sadrži esencijalne masne kiseline koje pospješuju dobro stanje krvnih sudova. Uzimajte suplemente uz obroke kako biste pospješili apsorpciju.
-         Aminokiselina arginin može poboljšati dotok krvi do penisa povećavajući proizvodnju azot-oksida u zidovima krvnih sudova čineći arterije elastičnim i pomažući krvnim sudovima da se prošire. Najbolji njen oblik je L-arginin. Uzimajte 2 kapsule od 750 mg dva puta dnevno između obroka.
 
PRIPAZITE NA SVOJU TJELESNU TEŽINU
Vježbanje pomaže da se izbjegne pojava prekomjerne tjelesne težine, poboljša protok krvi cijelim organizmom (uključujući krvne sudove penisa), povećava energiju i smanjuje stres. Upražnjavajte nekoliko puta nedjeljno, po 30 minuta aerobne vježbe kao što su: pješačenje, trčanje, plivanje, tenis i sl.
Ako ste vozač bicikla, budite oprezni. Previše vožnje ili voženje na pogrešnom sjedištu može oštetiti osjetljive nerve i krvne sudove u dijelu tijela na kojem sjedite. Uvjerite se da ste kupili sjedište sa žlijebom koji ide nadole po sredini sjedišta takođe treba da pripazite da su vam koljena neznatno savijena kada su vam stopala na dnu okretanja pedala, to stavlja više vaše težine na noge nego između njih. Uspravljajte se najmanje svakih 10 min. Kako biste dozvolili da krv procirkuliše vašim genitalnim područjem, a kada prelazite preko izbočina na putu, postavite pedale u isti nivo i izdignite se kako biste smanjili potresanje prepona.
 
OSTAVITE PUŠENJE
Nikotin izaziva skupljanje krvnih sudova slabeći tako cirkulaciju, što znači da manje krvi može dospijeti do penisa. Zato riješite se te loše navike. Pušenje marihuane takođe ima inhibirajući efekat u seksu, kao i druge droge za podizanje raspoloženja kao što su kokain i amfetamini.
 
DRUGAČIJE RADITE U SPAVAĆOJ SOBI
Ako vaši erektilni problemi nastaju usljed stresa i emocija, postoji mnogo načina da se ponovo ''vratite u igru''. Npr. uživajte u intimnosti u spavaćoj sobi, bez seksualnog odnosa. To uklanja pritisak slabeći anksioznost. Samo uđite u krevet, mazite se, masirajte jedno drugo ili smišljajte šta biste zanimljivo mogli raditi, a što ne uključuje erekciju.
Održavajte raznovrsnost u svojim aktivnostima. Spavaća soba sa istom, starom rutinom može ometati vašu sposobnost postizanja erekcije. Isprobajte nove poze ili vodite ljubav negdje drugo osim u spavaćoj sobi. Vodite ljubav ujutro. Možda imate više varnica pošto je nivo vašeg testosterona visok u ovo doba dana. Uz to, ne bi trebalo da ste umorni ili istrošeni kao na kraju dugog radnog dana.
 
RAZGOVARAJTE SA VAŠIM PARTNEROM
Ako zadržavate probleme za sebe, možda ćete ih pogoršati. Umjesto toga, pričajte sa svojom partnerkom. Oboje možete razmotriti razloge zbog kojih se to događa, možda vas neznatno neslaganje ili zabrinutost oko novca onemogućujete da ispravno funkconišete.
Pustite to! Pretjerana zabrinutost oko toga će problem samo pogoršati. Neko vrijeme fokusirajte se na druge aspekte svog života kao što su hobiji ili vaša djeca.
Pogledajte u Vaše lijekove. Naime, neki lijekovi za krvni pritisak mogu doprinijeti erektilnoj disfunkciji, posebno blokatori kalcijumovih kanala, kao što je nifedipin (Adalat) ili beta blokatori, metoprolol (Lopressol). Konsultujte se sa Vašim ljekarom o eventualnoj rpomjeni terapije, bez ovih nus-efekata.
Lijekovi digitalisa za srčana oboljenja, kao što je digoksin (Lanoxin) takođe mogu predstavljati problem. Ali nemojte prestajati sa uzimanjem lijeka ili mijenjati dozu bez prethodnog konsultovanja sa ljekarom.
Muškarci koji uzimaju određene antidepresive često imaju probleme sa erekcijom. Pošto prateći efekti nisu predvidljivi, Vaš ljekar će možda moći da vam propiše drugu vrstu antidepresiva da bi vidio da li oni poboljšavaju stvari.
Ako uzimate cimetidin, lijek za čir na želucu i imate erektilnu disfunkciju, svakako obavijestite Vašeg ljekara. Ovaj lijek je takođe uobičajeni krivac za ED.
 
DOSTA SE ODMARAJTE I OPUŠTAJTE
Probajte da spavate najmanje 6-8 sati tokom noći. Umor definitivno smanjuje sposobnost postizanja erekcije.
Smanjite nivo stresa. Anksioznost i ljutnja uzrokuju da Vaš organizam proizvodi oblik adrenalina koji ometa fizički procs koji je u pozadini erekcije. Ako imate problem da se opustite, upražnjavajte neke vrste tehnika relaksacije, kao što su joga ili meditacija. Može biti od pomoći i nekoliko minuta dnevno vježbi dubokog disanja – samo usredsređivanja na udisanje i izdisanje.
Obratite pažnju na unos alkohola. Alkohol pomaže da se opustite i ''pali vatru'' vaše želje, ali pruža manju vjerovatnoću da možete seksualno funkcionisati. Zato ograničite svoj unos alkohola.
 
DA LI JE SVE TO U VAŠOJ GLAVI ILI – JUŽNIJE?
Saznanje da li Vaša erektilna disfunkcija potiče iz Vašeg uma ili tijela pomoćiće da otkrijete kako da je riješite. Ako i dalje ponekad imate rekciju, npr. kada se ujutro probudite, problem je vjerovatno psihički. Moguće je da je problem fizičke prirode ako nastupa postepeno i ako imate neke druge probleme u Vašem genitalnom području (teškoće sa mokrenjem ili utrnulost u penisu).
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Ako vaše nepostizanje erekcije traje duže od 2 mjeseca ili se često ponavlja, porazgovarajte sa svojim ljekarom. Možda ste dobar kandidat za viagru (ili sličan lijek) i Vaš ljekar vam može ukratko opisati koristi od nje kao i moguće prateće efekte. Takođe, pregledom lijekova koje uzimate vaš ljekar će možda moći da otkrije koji od njih doprinosi erektilnoj disfunkciji. Fizički pregled može ukazati da li je erektilni problem posljedica nekog drugog oboljenja, kao što su dijabetes ili poremećaj cirkulacije.