Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

INDOMETACIN

Indometacin je najsnažniji nesteroidni antireumatik, ali je istovremeno i najtoksičniji. Ovaj lijek se dobro resorbuje poslije oralne primjene, a vezuje se za proteine plazme u velikom stepenu. Metabolisanje indometacina se vrši u jetri, a metaboliti kao i dio nerazgrađene supstance lijeka se izlučuju putem mokraće i žuči.
 
INDIKACIJE:
Zbog izrazite toksičnosti, primjena indometacina se može smatrati opravdanom samo samo u terapiji reumatoidnog spondilitisa, osteoartritisa zglobova kuka i uričnog artritisa.
 
NEŽELJENA DEJSTVA:
Indometacin prouzrokuje mnoga neželjena dejstva, tako da se kod približno 1/3 pacijenata (zbog pojave značajnih nuspojava) primjena ovog lijeka mora obustaviti. Najčešće se javljaju gastrointestinalne tegobe (bolovi u stomaku, proliv, povraćanje, krvarenje iz crijeva). Oko 25% pacijenata pati od nepodnošljive glavobolje koja je praćena vrtoglavicom, konfuzijom i depresijom. Ponekad su moguće i psihičke reakcije sa halucinacijama. Česte su i hematološke reakcije (anemija, trombocitopenija, leukopenija i sl.).
 
KONTRAINDIKACIJE:
Indometacin se ne smije primjenjivati tokom trudnoće i dojenja. Kontraindikovana je njegova primjena i kod djece (izuzetak su prijevremeno rođena djeca-sa otvorenim ductus arteriosusom kod koje se ovaj lijek daje u terapijske svrhe prije hirurškog liječenja.