Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

INFLAMATORNO OBOLJENJE CRIJEVA - IBD

Ljekari su skloni liječenju inflamatornih oboljenja crijeva (IBD) jakim steroidima i sl. lijekovima. Ti lijekovi mogu zaista da budu od pomoći, posebno za vrijeme napada bolesti. Međutim, postoje koraci koje možete sami preduzeti kako biste smanjili težinu vaših simptoma, kao što je biranje blagih namirnica, uzimanje suplemenata vitamina, ljekovitih biljaka i smanjenja stresa.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Pod inflamatornim oboljenjem crijeva (IBD) podrazumijeva se nekoliko oboljenja. Dva uobičajena su ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Ulcerozni kolitis izaziva rane na sluzokoži debelog crijeva i rektuma. Kronova bolest je najrasprostranjenija – ponekad pohađajući crijeva, želudac, jednjak, usnu duplju, a tkiva mogu postati mnogo dublje upaljena. Simptomi su slični i za ulcerozni kolitis i za Kronovu bolest – proliv, bol u stomaku, krv i sluz u stolici. Ovi simptomi mogu izbiti, a zatim proći sa remisijama koje ponekad traju godinama.
 
POVEĆAJTE KOLIČINU KORISNIH BAKTERIJA.
Povećajte brojnost korisnih bakterija u vašim crijevima. To možete postići uzimanjem suplemenata za obnovu brojnosti bakterija koji se kupuju a poznati su kao probiotici. Kod zdravih osoba u debelom crijevu se nalaze – Lactobacillus acidophilus i bifidobacteria bifidum, koje spriječavaju pretjerani rast štetnih bakterija. Ali kada su ove bakterije uništene (npr. antibioticima), posljedican prekomjeran rast loših bakterija i gljivica mogu prouzrokovati zapaljenje. Probiotici pomažu da se održava najpovoljnija ravnoteža među njima. Uzimajte na prazan stomak 2 kapsule tri puta dnevno ili ako ne želite da uzimate suplemente, popijte 2-3 pakovanja bio-jogurta dnevno.
 
OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU
-         Više koristite blage namirnice kao što su: kuvana šargarepa, bijeli pirinač, kuvana jabuka. Ako patite od proliva i bolova u stomaku, unošenje većih količina začinjene hrane samo će pogoršati stanje.
-          Smanjite količinu masti u ishrani. Pržena hrana, masno meso i drugi izvori masti mogu samo aktivirati kontrakcije crijeva i pogoršati proliv.
-         Jedite manje hranjivih vlakana za vrijeme napada bolesti. Obično su namirnice bogate vlaknima kao mekinje, cijelo zrnevlje i brokule dobre za sistem za varenje. Ali za vrijeme napada inflamatornog oboljenja crijeva one povećavaju rizik od pojave bolova zbog prisustva gasova koje izazivaju.
-         Mnoge osobe sa Kronovom bolešću ne mogu da svare laktozu, oblik šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima. Ako osjećate da imate gasove i nadimanje, pokušajte da nekoliko dana izbjegavate mlijeko i sve ostale mliječne proizvode. Ako vaši simptomi prođu može biti da imate intoleranciju laktoze. Pređite, u tom slučaju, na mliječne proizvode bez laktoze, uzimajte pilule koje sadrže laktozu (enzim koji je potreban da bi se svarilo mlijeko) ili se potpuno lišite mliječnih proizvoda.
-         Uzimajte multivitaminske/multimineralne suplemente za svakodnevnu upotrebu. To će pomoći da se obnove rezerve hranjivih materija koje mogu biti ispražnjene dugotrajnim prolivom.
-         Vodite dnevnik ishrane. Bilježite sve što ste pojeli tokom dana uključujući i užine, koje reakcije imate i težinu svojih smetnji. Na kraju mjeseca pogledajte svoj dnevnik da biste uočili koliko dobro podnosite pojedine hranjive namirnice, posebno obratite pažnju na mliječne proizvode. Tako ćete otkriti da li treba da izbjegavate pojedine namirnice.
 
SMANJITE STRES
Stres može aktivirati simptome IBD-a. Zato, svakog dana vježbajte jogu, meditaciju, duboko disanje, vizualizovanje ili bilo koju drugu tehniku opuštanja. Možete npr. sjediti na mirnom mjestu otprilike 20 minuta i zamisliti ljekovitu plavu svjetlost kako sporo silazi cijelom dužinom vašeg sistema za varenje, umirujući zapaljenje. Zamislite da, dok putuje kroz vas, ova ljekovita svjetlost za sobom ostavlja zdravo tkivo.
 
PRIRODNI ISCJELITELJI
-         Narodni lijek za crijevno zapaljenje je da se pije sok od kupusa, jer je bogat aminokiselinom L-glutamin. Ako vam to ne zvuči posebno privlačno, možete uzeti pilule L-glutamina (500 mg na dan). L-glutamin pomaže da se izliječe ranice u crijevima.
-         Pošto se bori protiv zapaljenja, ekstrakt slatkog korijena pod nazivom DGL (deglicirinizovani slatki korijen) može pomoći da se ublaže simptomi IBD-a. Kada god imate napad bolesti, sažvaćite 2 biskvita (380 mg) tri puta na dan između obroka. Nemojte pokušavati da ih zamijenite slatkišima od slatkog korijena – većina slatkiša sa slatkim korijenom ne sadrži pravi slatki korijen. Uz to, za razliku od DGL-a, ''pravi'' slatki korijen može povisiti vaš krvni pritisak.
-         Omega-3 masne kiseline su presudne za dobro varenje. Dobri izvori uključuju ulje sjemena lana (1 supena kašika ulja na dan uzeta direktno iz kašike ili pomiješana sa salatom i riblje ulje (uzimajte 2 kafene kašike ovog ulja da biste obezbijedili 2 gr omega-3 masnih kiselina na dan). Riblje ulje može smanjiti učestalost crijevnih napada kod osoba sa Kronovom bolešću – potvrdilo je jedno italijansko istraživanje (VAŽNO UPOZRENJE: Ne uzimajte riblje ulje ako koristite antikoagulantne lijekove).
 
VRIJEME JE ZA ČAJ
I nana/menta sadrže spazmolitičke supstance koje pomažu da se umire grčevi i ublaži bol uzrokovan gasovima u stomaku. Ako ste podložni gorušici, izaberite prije kamilicu nego nanu. Čaj od bijelog sljeza takođe djeluju umirujuće na sistem za varenje tako što oblaže njegovu sluzokožu. Upotrijebite 1-2 kafene kašike osušene ljekovite biljke na šolju vruće vode. Pustite biljku da se natapa 10-15 minuta, procijedite čaj i popijte ga.
 
ISPROBANO I ISTINITO
Osobama sa IBD savjetuje se da jedu ljusku crnog luka. Ova ljuska sadrži kercetin, antihistaminik koji pomaže da se zaustave reakcije, slične alergijskim, koje imaju osobe koje pate od IBD-a nakon unošenja određenih namirnica. Kada kuvate supu, možete dodati cijeli crni luk u šerpu – kercetin će se iscijediti iz njegove ljuske. Ako ne volite crni luk, možete kupiti suplemente kercetina u apotekama. Slijedite upustva na etiketi.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Ako već imate IBD trebalo bi da posjetite Vašeg ljekara kada vam se jave simptomi bolesti, posebno ako imate proliv koji sadrži krv ili sluz ili ako imate crne stolice. Takođe vam je potrebno medicinsko zbrinjavanje ako vam je stomak nadut ili osjećate jak bol u njemu ili ako uporedo sa bolom imate temperaturu 38 stepeni i višu.