Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

INTIMNOST I POTENCIJA KOD MUŠKARCA

Polni nagon je urođena potreba čovjeka za doživljavanjem seksualnog užitka. Način zadovoljavanja polnog nagona zavisi od mnogih faktora u ljudskoj psihi. Važan značaj ima cjelokupna struktura ličnosti, stavovi prema određenim životnim problemima i način njihovog riješavanja, odnos prema drugim ljudima,mopšti seksualni moral i sl.
 
Neke vanjske okolnosti mogu nepovoljno djelovati na intimni kontakt. To može biti sputanost partnera (koja može biti zbog odjeće, mjesta gdje se izvodi ljubavni čin), neugodan miris alkohola, cigarete, oboljelih organa za varenje, oštećenog zuba, nedotjeranost partnera, strah od neželjene trudnoće i sl. Dobrovoljni pristanak žene i buđenje želje za seksualnim aktom može se postići nježnim istinskim milovanjem koje proizilazi iz naklonosti prema njoj i kod nje stvara određenu psihičku spremnost za polni čin. Sve to zavisi od umijeća muškarca da riječima, poljupcima i milovanjem stvori kod žene takvo raspoloženje koje će izazvati spremnost tjelesnog predavanja u seksualnom zadovoljavanju. Sve u daljem seksualnom aktu zavisi od predigre i njenog pravog načina djelovanja. Predigra je veoma važna i stvara osjećaj seksualne napetosti koja teži zadovoljavanju u polnom aktu. Dužina predigre zavisi od temperamenta i stepena nadraženosti. Orgazam je najbolje doživjeti uzajamno, kada opada seksualna napetost. Naglo povlačenje muškarca nakon orgazma može biti štetno za ženu, zbog različitih psihičkih posljedica. Potpun polni akt se može podijeliti na pojedine dijelove koji su međusobno povezani i protkani. Tu spadaju predigra, prava ljubavna igra, polno sjedinjavanje i postigra. Sve se to može posmatrati individualno kod različitih ličnosti.
 
Značajno je shvatiti da kod muškarca mogu nastupiti smetnje u potenciji, pri čemu erekcija nastupa rijetko ili tek nakon dugotrajnog nadraživanja. Međutim, važno je znati da kod impotencije strah igra veliku ulogu, najčešće zbog pomisli da snošaj neće uspjeti i straha od neprihvatanja. Tu se može javiti i strah od bliskosti, najčešće kod muškaraca koji teže uspostavljaju vezu sa ženom, strah od polnih bolesti, neželjene trudnoće, kao i moralne kočnice. Istraživanja pokazuju da od impotencije najviše pate: nesamostalni i plašljivi muškarci, nesigurni, nedovoljno socijalizovani. Međutim, važno je naglasiti i ponašanje partnerke koje može biti uzrok impotencije kod muškarca. Od organskih razloga najčešći je umor, konzumiranje alkohola, nekih lijekova i sl. Pretjerana odgovornost na poslu, neusklađenost ambicija sa intelektualnim sposobnostima takođe mogu biti neki od uzroka impotencije.