Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ISHRANA I LJEPOTA

 

Ishrana radikalno utiče na stanje našeg organizma. Pravilna ishrana može nas učiniti privlačnijim, tako što će povećati čvrstoću i sjaj kože lica i tkiva uopšte. Evo nekoliko znakova zdrave ishrane:
KOŽA
Mnoge žene pokušavaju da riješe problem suve ili masne kože korišćenjem proizvoda za spoljašnju upotrebu, ne vodeći pri tom računa da se ćelije kože stvaraju, kao i ostale ćelije, od sastojaka koje unosimo u organizam. Obilna upotreba voća i povrća u ishrani obogaćuje naš organizam vitaminima A i C. Isključivanje bogatih jela iz naših jelovnika, uzdržavanje od alkoholnih pića, smanjenje upotrebe masti, može biti sasvim dovoljno da koži vrati elastičnost i svježinu. Ne zaboravimo: uravnotežena ishrana je najbolji preparat za ljepotu!
KOSA I NOKTI
Kosa i nokti su tkiva našeg organizma. Nepravilna ishrana dovodi do lomljivih noktiju sa bijelim mrljama, suve kose bez sjaja. Neke kožne infekcije, seboreja i perut, ponekad su uzrokovane nepravilnom ishranom. Da bismo imali lijepu, sjajnu kosu i čvrste, pravilne nokte potreban nam je ishrana bogata vitaminima i mineralima (oligo-elementima) koje nalazimo prije svega u voću i povrću. Gvožđe i silicijum su dva minerala koja posebno utiču na čvrstoću noktiju.
OČI
Kvalitet ishrane neke osobe posebno se odražava u pogledu. Bistre, blistave oči, bez crvenila i otoka, pokazatelj su dobre, pravilne ishrane. Neki nedostaci vitamina mogu se zapaziti po očima (A i B2); gubitak oštrine vida pri smanjenoj svjetlosti, trepavice se suše i opadaju, oči postaju crvene. Obojeno povrće (paprika, šargarepa, paradajz) dobar su izvor vitamina A – poznatijeg pod nazivom karotin (provitamin).
OSMIJEH
Osmijeh je znak zdravog načina ishrane. On je važan dio tjelesne ljepote. Ali osmijeh ne može biti privlačan ako ne otkriva zdrave zube. Tri faktora utiču na zdravlje i pravilnost zuba: redovna kontrola kod zubara, higijena i odgovarajuća ishrana. Namirnice bogate kalcijumom (suvo voće, mlijeko) neophodne su za stvaranje zdravih zuba. Slatkiši, pića sa puno šećera, najveći su neprijatelji zuba jer podstiču stvaranje karijesa.
TJELESNA TEŽINA
Normalna tjelesna težina je neophodna za ljepotu tijela i znak je pravilne ishrane i dobrog zdravlja. Da bi se odražala idealna tjelesna težina, neophodno je upotrebljavati hranu biljnog porijekla (voće, povrće, žitarice). Pretjerana konzumacija masti, posebno životinjskog porijekla, jedan je od najvećih uzroka gojaznosti.