Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ISHRANA NAKON INFARKTA SRCA

 

Osim terapije koju propisuje zvanična medicina, da bi se spriječilo ponavljanje infarkta, preporučuju se promjena načina ishrane i fizička aktivnost, a novi srčani udar se može spriječiti i upotrebom ljekovitog bilja.
Masna morska riba
Konzumiranje ribe za trećinu smanjuje mogućnost infarkta ili njegovog ponavljanja. Masna morska riba spriječava i liječi kardiovaskularne bolesti, prvenstveno zahvaljujući tome što je bogata omega-3 masnim kiselinama. Krvni sudovi osoba koje konzumiraju ribu nekoliko puta nedjeljno, što odgovara dnevnoj dozi od 30 gr, znatno su manje oštećeni aterosklerozom u odnosu na one kojirijetko jedu ovu vrstu mesa.
Bijeli luk
Antioksidansi iz bijelog luka, prije svega enzim alicin, spriječava začepljenje arterija i ''popravljaju'' nastala oštećenja pomažući ozdravljenju krvnih sudova. Redovnim konzumiranjem bijelog luka u dužem vremenskom periodu snižavaju se krvni pritisak i holesterol, tako da se dejstvo glavnih faktora rizikasmanjuje za 10%.
Pirinač i integralne žitarice
Integralna riža i ostale žitarice sadrže omega-3 masne kiseline koje štite srce i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Soja
Dokazano je zaštitno djelovanje određenog broja komponenti soje, posebno izoflavona. Redovnim konzumiranjem soje, smanjuje se nivo ukupnog holesterola za 9,3%, LDL (lošeg holesterola) za 12,9% i triglicerida za 10,5% što doprinosi i zdravlju srca.
Laneno ulje i sjemenke
Hladno cijeđeno i rafinisano ulje lana pokazalo se vrlo efikasnim u smanjenju nivoa triglicerida i holesterola u krvi. Može da se koristi u pripremi salata i drugih hladnih jela, ali najbolje je da se uzima nekoliko puta dnevno po nekoliko kašičica. Laneno sjeme veoma je važno i u prevenciji infarkta srca zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Lan sadrži najmanje sedam puta više masnih kiselina nego ostale biljke, kao što su soja, orasi, špinat, bademi i sl.
Maslačak, glog, list borovnice
Ljekovito bilje koje može da spriječi ponovni razvoj infarkta jesu borovnica, glog, korijen maslačka, ženšen i đumbir.
Jezgrasti plodovi
U ishranu treba ubaciti namirnice koje potpomažu regulaciju masnoća u krvi. Savjetuje se uzimanje jezgrastih plodova poput badema, oraha i lješnika (5-10 komada dnevno).
Jabuka
Pektin, vlakno prisutno prvenstveno u kori jabuke, veže toksine i pomaže muskulaturi crijeva da izbaci ostatke probavljene hrane. Zahvaljujući tome, snižava nivo lošeg i podiže nivo dobrog holesterola. Istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo je da redovno konzumiranje ovog voća smanjuje rizik od infarkta za 50%.
Losos
100 gr lososa sadrži do 1,8 gr esencijalnih omega-3 masnih kiselina, koje ublažavaju štetne efekte zasićenih masti i spriječavaju nastanak krvnih ugrušaka. Losos i ostale masne ribe (tunjevina, sardine, inćun i skuša) treba konzumirati najmanje 2-3 puta nedjeljno, jer se na taj način smanjuje rizik od infarkta.
 
U TOKU FAZE OPORAVKA OD INFARKTA SRCA POTREBNO JE:
 
-          Potpuno prekinuti sa pušenjem (smrtnost od infarkta kod pušača, četiri puta je veća nego kod nepušača).
-          Posvetiti se fizičkim aktivnostima (npr. umjerena svakodnevna šetnja, umjerena gimnastika - u konsultaciji sa ljekarom).
-          Spriječiti fizički zamor.
-          Spavati noću 7-8 sati, a danju se odmarati bar jedan sat.
-          Voditi računa o tjelesnoj težini, postepeno je smanjivati (ukoliko je prekomjerna) i to unošenjem manje količine hrane i izborom adekvatnih namirnica.
-          U prvim mjesecima izbjegavati naporna putovanja (pogotovo avionom).
-          Redovno uzimati propisane lijekove.
-          Redovno odlaziti na kontrolu kod ljekara - kardiologa.