Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ISPUCALE USNE

Usne, toliko izložene suncu, vjetru i drugim iritansima nemaju lojne žlijezde koje bi ih održavale mekim i vlažnim. Takođe, ne sadrže mnogo melanina, pigmenta u našoj koži koji omogućava da potamnimo i obezbijeđuje izvjesnu zaštitu od sunca. Ako želite da usne održite privlačnim, pružite im malo zaštite.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Vaše usne su suve, iritirane, napukle. One mogu biti bolne i mogu da svrbe. Suve usne mogu biti posljedica suvog, hladnog zimskog vremena, opekotina od sunca, alergijske reakcije, povišene tjelesne temperature ili jednostavno, suviše čestog lizanja jezikom.
 
KORISTITE MELEM ZA USNE
-         Jedan potpuno prirodan melem je pčelinji vosak (kao što je mast za usne Burts Beeswax koji se prodaje u apotekama). Prije nego što izađete napolje, uvijek prekrijte usne melemom da biste držali štetne faktore dalje od njih.
-         Neke osobe preporučuju kakao-buter kao sredstvo za smanjenje ispucalosti usana (takođe djeluje i protiv ispucalosti ruku). Stavljajte ga 4-5 puta na dan ili češće ako su vam usne jako suve.
-         Priručni kućni lijek je maslinovo ulje ili biljna masnoća koji mogu efikasno omekšati i ovlažiti ispucale usne.
-         Ako imate pri ruci kapsule vitamina E, probušite jednu i stavite ulje na usne.
-         Vazelin je stari i efikasan lijek za ispucale usne
 
OVLAŽITE  USNE SA UNUTRAŠNJE STRANE
Ako su vam usne stalno ispucale, svakodnevno pijte 8 čaša vode od 250 ml i više ako možete. Iako to neće spriječiti suvoću, spriječiće njeno pogoršanje.
 
OSLOBODITE SE GLJIVICA
Ako imate bjeličaste mrlje u ustima, a uglovi vaših usana su ispucali ili napukli, možda imate oralnu kandidijazu, izazvanu pretjeranim rastom gljivica. Da biste pomogli da se gljivice odstrane, koristite gel mikonazol koji možete kupiti u apotekama (oralni gel Daktarin). Ako imate ovaj problem, a nosite zubnu protezu obavezno je čistite često i temeljno. Gljivice mogu da rastu na njima i da se kontaktom šire na vaše usne. Bebe i mala djeca takođe mogu oboljeti. Često sterilišite cucle za flašice i za sisanje da biste se oslobodili gljivica.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Prije nego što izađete napolje na sunce stavite melem za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom najmanje 15 na usne. Usnama je isto toliko potrebna zaštita od sunca kao i ostalim dijelovima kože (VAŽNO UPOZORENJE: prestanite sa korišćenjem kreme ako vaše usne postanu crvene i počnu da vas svrbe. Neke osobe imaju alergijsku reakciju na melem za usne sa zaštitnim faktorom).
-         Taman, kremasti losion pomaže da se usne zaštite od sunca i zadržavaju vlagu. Kada je vazduh u kući veoma suv, spriječite nastanak ispucalih usana uključivanjem ovlaživača vazduha u svojoj spavaćoj sobi dok spavate.
-         Probajte da jedete više namirnica koje su bogate B vitaminima kao što su meso, riba, cijelo zrnevlje, koštunjavo voće i zeleno lisnato povrće. Manjak vitamina B kod nekih osoba doprinosi ispucalosti usana.
-         Izbjegavajte lizanje usana. Vaša pljuvačka može trenutno da obezbijedi sloj vlage, ali ona brzo isparava, ostavljajući usne suvljim nego ranije. Pljuvačka sadrži i enzime za varenje koji isušuju tkivo.
-         Ne koristite meleme koji sadrže fenol ili kamfor. Ovi antiseptici mogu dodatno isušiti kožu.
-         Nemojte davati djetetu melem za njegu usana sa aromama. Djeca odmah poližu sa usana različite aromatične supstance, što dalje pogoršava ispucalost.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Obično malo pažljive njege može da bude rješenje za ispucale usne. Ukoliko one ipak ostanu ispucale, nakon što ste ih 2-3 nedjelje njegovali, posjetite Vašeg ljekara. Takođe bi trebalo da posjetite ljekara ako su vam usne često napukle, možda imate gljivičnu infekciju (oranu kandidijazu). Alergijska preosjetljivost na sastojke u zubnoj pasti, ružu za usne ili melemu za njegu usana, takođe može izazvati suvoću usana. Usne koje su uporno crvene, suve ili se ljušte mogu ponkad ukazivati na prekancerozno stanje.