Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

JOD

Ovaj mineral je potreban organizmu da bi sintetisao hormone koje proizvodi štitna žlijezda. Ovi hormoni obavljaju nekoliko metaboličkih funkcija:
-         Ubrzavaju sagorijevanje hranjivih materija koji tijelu obezbijeđuju energiju (ugljeni hidrati, masti, proteini).
-         Oni su neophodni za normalni razvoj nervnog sistema kod djece. Nedostatak tih hormona (zbog nedostatka joda) može dovesti do mentalne zaostalosti.
Kada odrasloj osobi nedostaje jod, štitna žlijezda se uvećava pokušavajući da nadoknadi taj nedostatak i prizvede dovoljno tiroidnog hormona. To uvećanje se naziva obična gušavost (postoje i drugi uzroci gušavosti).
Našem organizmu je potrebna veoma mala količina joda (0.14 mg dnevno). Voće i povrće normalno obezbijeđuju normalnu količinu joda, ako je zemljište na kojem su gajeni bogato jodom. Međutim postoje zemljišta siromašna jodom (uglavnom ona udaljena od morske obale i druga osiromašena zbog intenzivne poljoprivrede koja smanjuje mineralne rezerve zemljišta. Nedostaci dakle, nisu rijetka pojava. Da bi se to spriječilo potrebno je:
-          Koristiti jodiranu so u ishrani ili morsku sož
-          Upotrebljavati jestive alge
Riba takođe sadrži jod, ali njena upotreba ipak nije neophodna da bi se zadovoljile svakodnevne potrebe za jodom.
Morka so, pored NaCl-a (natrijumhlorida) obezbijeđuje i druge mineralne soli kao što su jodna i magnezijumska so. Zbog toga je morska so kvalitetnija od kamene soli ili rafinisane soli.
Međutim, ni u kom slučaju dnevna potrošnja soli ne bi smjela da pređe 6 gr (prema preporukama SZO). Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srčanih bolesti, ne smiju koristiti više od 3 gr soli dnevno.