Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAFA, ŠTETNA ILI ZDRAVA?

Danas još uvijek postoje dileme da li je kafa zdrava ili štetna po zdravlje. Duže vrijeme se smatralo da je kafa štetna za srce i nervni sistem, da povećava nivo holesterola u krvi, podiže krvni pritisak i da čak pospješuje pojavu određenih vrsta tumora.
 
Brojni ljubitelji kafe znaju koliko je kafa korisna pri otklanjanju umora i koliko je njeno stimulativno dejstvo jer poboljšava koncentraciju i mentalne sposobnosti. U današnje vrijeme nam sve više pristižu informacije o tome koliko je kafa korisna za zdravlje. Prema nekim istraživanjima, utvrđeno je da da prosječna odrasla osoba kafom unese 1299 mg antioksidansa koji su zdravi i čiste organizam od toksina. Na drugom je mjestu čaj sa 294 mg a potom slijede banane, pasulj i kukuruz.
 
Prema istraživanjima naučnika s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu, kafa ne povećava opasnost od srčanog udara, a možda čak ima i zaštitno djelovanje na srce.
Naučnici vjeruju da se neki sastojci kafe mogu iskoristiti u proizvodnji novih lijekova za srčane bolesti i nesanicu.
 
Kafa takođe smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, ali nije utvrđeno da li je za taj efekat kafe zaslužan kofein ili neki drugi sastojak kafe. Taj crni napitak može ublažiti negativan utjecaj alkohola na jetru, ima preventivan i ljekovit efekat na neke vrste alergija, umanjuje bolove u mišićima nakon napornog fizičkog rada ili treninga. Sve te informacije potkrepljene naučnim istraživanjima govore nam u prilog da je kafa ipak zdravija nego što se nekada smatralo.
Međutim, ipak treba biti oprezan pri konzumiranju kafe. Poznato je da svaki lijek može da bude otrov ukoliko se uzme u velikoj mjeri, tako da i pri konzumiranju kafe treba biti umjeren.
Ljekari preporučuju da se kafa pije dva puta dnevno jer je njeno dejstvo u umjerenim količinama djelotvorno.