Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAKO EMOCIJE MOGU DOVESTI DO OBOLJENJA NEKIH ORGANA

Svako ko je vidjeo da osoba u bijesu ili srdžbi promijeni boju lica, ili ko je uočio ubrzan rad srca u stanjima straha ili ubrzano disanje pri seksualnom uzbuđenju - zna da emosije dovode do tjelesnih promjena. U tim slučajevima se radi o normalnim tjelesnim promjenama koje nisu u vezi sa oboljenjem. Ipak, većina ljudi je doživjela pravi psihofiziološki poremećaj (npr. proliv pred ispit). Svi mi u svakodnevnom govoru, za mnoga emocionalna ili psihološka stanja upotrebljavamo simbolične opise tjelesnih simptoma, npr. ''uvlači mi se pod kožu'', ''skoro da sam povraćao na taj događaj'', ''krv mi je proključala'', ''ta situacija me čini bolesnim'', ''srce hoće da mi iskoči od uzbuđenja'' i sl.
 
Prolazna emocionalna promjena dovodi do samo privremenog poremećaja nekog organa ili organskog sistema i ne dovodi do pojave oboljenja. Međutim, ukoliko se određena emocionalna stanja učestano ponavljaju mogu da proizvedu hronične funkcionalne promjene. U sljedećoj fazi, te hronične funkcionalne promjene, mogu dovesti do strukturalnih promjene organa ili tzv. lezije (oštećenja). Npr. dugotrajano povećana želučana kiselina može dovesti do oštećenja sluznice želuca i dvanaestopalačnog crijeva i sl.
 
Stres olakšava slabost organa i ponekad pogađa organ koji je konstitucionalno najslabiji. Savremen način života je skoro pa nemoguć bez stresa koji je postao svakodnevnica ljudi. Stres ne možemo izbjeći ali ga ipak možemo kontrolisati, kako on ne bi kontrolisao nas.
 
Stres odgovoran za psihosomatsku bolest je emocionalni stres udružen sa konfliktom koji sprečava pražnjenje emocija. Poznato je da stres dovodi do povećane sekrecije antidiuretičnog hormona zadnjeg režnja hipofize, do produkcije noradrenalina nadbubrežne žlijezde i kortikosteroida adrenalne kore. Sve te supstance djeluju na vegetativni nervni sistem izazivajući vazokonstrikciju (skupljanje krvnih sudova) i porasta krvnog pritiska.