Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAKO IZBJEĆI KINETOZU - BOLEST PUTOVANJA?

 

Iako ne izaziva trajne posljedice, ovo oboljenje izaziva veoma neprijatne simptome u vidu mučnine, vrtoglavice i povraćanja. Sve ovo se može spriječiti izbjagavanjem faktora rizika, primjenom prirodnih lijekova i pravilnom ishranom.
Šta uzrokuje kinetozu?
Bolest putovanja (kinetoza) uzrokovana je brzim kretanjem prvoznog sredstva u raznim smijerovima, naglim kočenjem ili zbog promjena visine (u avionu). Tegobe se najčešće javljaju tokom vožnje autobusom, brodom, avionom, automobilom, dok su u vozu rijetke. Osim prilikom putovanja, ova bolest se može javiti i kod vožnje u zabavnom parku, kao i pri igranju kompjuterskih igrica. Ona se javlja kao posljedica velikog broja nadražaja kojima je organizam izložen prilikom vožnje nekim prevoznim sredstvom. Mozak u tom slučaju mora da se ''izbori'' sa velikim brojem informacija. Npr. vid šalje pogrešnu poruku da se osoba kreće, dio uha koji je zadužen za tjelesnu ravnotežu registruje kretanje, dok senzori smješteni u mišićima i tetivama ne osjećaju pokrete. Kao posljedica svega toga javlja se kinetoza.
Kako se bolest ispoljava?
Bolest putovanja manifestuje se vrtoglavicom, mučninom, povraćanje, pretjeranim znojenjem i padom krvnog pritiska, a od ovog poremećaja uglavnom pate žene, starije osbe i djeca ispod 12 godina (izuzetak su djeca do 2 godine koji veoma rijetko imaju ovaj problem). Tegobe nestaju nakon završetka putovanja. Međutim, dešava se da traju i duže, a ako se ne izgube nakon tri dana, neophodan je odlazak kod ljekara.
Kako se liječi kinetoza?
S obzirom da se ovaj poremećaj javlja kao posljedica pojačane aktivnosti centralnog i vegetativnog nervnog sistema, preporučuje se uzimanje preparata koji spriječavaju mučninu i povračanje, a imaju umirujuće dejstvo. Mogu se nabaviti u apotekama bez recepta i to u obliku tableta (piju se 2 sata prije putovanja) i čepića (dobro su rješenje ako se lijek, zbog nedostatka vremena, mora uzeti neposredno prije putovanja jer djeluju brzo preko debelog crijeva, a ne postoji opasnost da se lijek izbaci povraćanjem). Protiv mučnine može pomoći i flaster sa lijekom koji se zalijepi iza uha i koji postepeno otpušta lijek, a sve češće se preporučuju i biljni preprati (na bazi đumbira) čije je djelovanje blaže, tako da ne otklanjaju izraženije simptome kinetoze.
SAVJETI ZA UBLAŽAVANJE KINETOZE
Ukoliko imate sklonost kinetozi prije svakog putovanja potrebno je da poduzmete mjere koje će spriječiti ili ublažiti njene simptome. Evo nekoliko savjeta:
-         Umor povećava šansu da se javi bolest kretanja. Zato se dobro naspavajte prije odlaska na put.
-         Prije polaska na put ne preporučuje se obilan obrok i teška hrana, jer to otežava probavu i izaziva mučninu.
-         Ipak na putovanje ne treba kretati praznog želuca. Savjetuje se konzumiranje lagane hrane uz izbjegavanje alkoholnih i gaziranih pića.
-         Trebalo bi da sjednete na mjesto na kojem se kretanje vozila najmanje osjeća -prednje sjedište u automobilu, u sredinu ili prednji dio broda, blizu krila u avionu. Izbjegavajte sjedišta okrenuta u suprotnom smijeru od smijera kretanja prevoznog sredstva.
-         Tokom putovanja držite glavu u što mirnijem položaju. Najbolje je nasloniti uspravno na naslon sjedišta.
-         Teški i jaki mirisi mogu izazvati mučninu i povraćanje. Zato se ne preporučuje korišćenje jakih parfema, kao i pušenje (u kolima). Potrebno je da bolesnik obezbijedi dovoljnu količinu kiseonika, pa je poželjno otvoriti prozor u automobilu, popeti se na gornju palubu broda ili uključiti ventilaciju iznad glave prilikom vožnje u avionu.
-         Tokom vožnje treba se skoncentrisati na udaljenu tačku na horizontu ili usmjeriti pogled ravno ispred sebe (ili zatvoriti oči), a izbjegavati okretanje lijevo – desno.
-         Ako ste u mogućnosti (npr. kod vožnje automobilom) stanite i odmorite se svaki put kad osjetite mučninu.
-         Tokom vožnje izbjegavajte čitanje.
-         Ako je ikako moguće, provedite putovanje spavajući ili putujte noću – tada se najmanje registruje kretanje.
-         Bolest kretanja je djelimično psihološke prirode. Ukoliko stalno mislite da ćete povratiti, to će Vam se najvjerovatnije i dogoditi. Zato, skrenite misli na nešto lijepo.
-         Mnogi prirodni lijekovi mogu spriječiti mučninu. Dva sata prije polaska na putovanje i svaka dva sata tokom putovanja sažvaćite svjež đumbir, pijte čaj od ove biljke ili uzmite nekoliko kapi tinkture đumbira rastvorene u toploj vodi.